Bokanmeldelser

Politisporet

viddal.jpg

Vi har fått i hende denne bok, skrevet av Torstein Viddal. En utfordrende bok, kan man si. Med et provoserende innhold: Finnes det «lukkete rom», i den offisielle staten? Er det personer som tar avgjørelser ? og ofte av stor betydning ? i hemmelighold for demokratisk tilsyn?


Og til fremme av lysskye aksjoner; for egne oppsatte og politiske mål? Det høres ikke hyggelig ut! Men er det åpenbart at det er feil? Et påfunn, av en tanke, kanskje? Ja, for alle ting skjer vel rent og ryddig?

Internasjonale eksempler
Viddal feier over internasjonale eksempler. Hvem drepte egentlig president J.F. Kennedy ? var det et internt komplott? Av krefter i statsapparatet selv? En amerikansk undersøkelse endte nær den konklusjonen. Og hva med drapet på den svenske statsminister Olof Palme, «Nordens største politiker på 1900-tallet», som hadde kommet med så harde utfall mot sydafrikansk apartheid og amerikansk terrorbombing av Vietnam og Chile, og var aktuell som ny generalsekretær i FN ? kunne den slags ha vært hans bane? Ble han av noen funnet å være for «belastende»? Av noen i statsapparatet, kanskje, eller av eller andre med mulige bånd til det? Mordet er fortsatt ikke oppklart.

Egen tilføyelse
For egen del vil vi, når det gjelder mulige underhånds aksjoner, nevne Lillehammer-saken. Den gjelder drapet på en marokkaner bosatt i Norge, Ahmed Bouchikhi utført av agenter fra Mossad. Israelske etterretning trodde han var etterretningssjef i Fatah ? med mulig forbindelse til Münchenaksjonen (1972). Det viste seg å være feil: Mossad drepte feil mann. Av de muligens 15 Mossad-agentene som deltok ble seks pågrepet av norske myndigheter og fem dømt av Eidsivating lagmannsrett (1974); fire for delaktighet til drap. To av dem ble prøveløslatt etter halv tid, en ble gitt permisjon og umiddelbart fraktet ut av landet, og to andre ble benådet (!). Slik gikk det med de israelske drapsagentene! Det ble hevdet (men ikke bevist) at agentene fra Mossad hadde kontakter med personer i etterretningstjenesten i Norge.

Tvillingtårnene og Utøy-massakren
9/11- angrepet på tvillingtårnene i New York opptar Torstein Viddal. Som mener den offisielle historien neppe er korrekt. Men egentlig handler boka hans om Utøya-massakren; drapet på AUF´erne i 2011. Var Breivik helt alene om den? ? En soloterrorist uten nettverk? Men fikk han ikke levert kjemikalier brukt i bomben sin fra kontakter i Polen?

Konspirasjoner, vil noen si! Men tanker bør være frie. Alt er kanskje ikke «ryddig og rent»? Undergrunns grupper og organisering, med eller uten bånd til elementer i staten, kan kanskje finnes? Med sine egne og skremmende mål! It?s like something no-one wants to think about, for å bruke bokas siste frase.

Likte ikke(0)