Spørsmål og Svar

Om å faste i ramadan

Spørsmål:

Assalam aleikum

Jeg har prøvd å finne svar, men har fortsatt ikke funnet det. Å faste er obligatorisk for de som er friske og har helse. Derimot, de som er syke, hvor fasting vil forsinke forbedring eller gjøre sykdom verre, kan ta igjen faste på et senere tidspunkt. Hva slags syk er det snakk om? Er det type kreft, eller er det at kroppen ikke fungerer?

Jeg sliter nå over et år siden fødsel. Jeg har store smerter i ryggen, mye bæring og ekstremt lite energi. Jeg får også utrolig lite søvn (slik er det å være mor, alhamdulillah). Jeg kan jo ikke si at jeg er syk, for det er jo daglig. Jeg lurer veldig på dette når det kommer til å faste. Jeg må ha energi for å kunne fungere fysisk i hverdagen, da jeg er hjemme med barnet og hun trenger meg. Det går rundt nå, men jeg blir bekymret. Jeg har så lyst til å faste, men er redd jeg ikke vil være tilstrekkelig for min datter.

Hvordan kan jeg løse dette i ramadan?


Svar:

Assalam aleikum

Takk for din e-post. Du reiser et veldig viktig spørsmål. Skal man faste når det er veldig tungt fordi man har viktige oppgaver, som deg? La oss se hva Koranen sier:

«Den som finner det belastende å faste, kan i stedet gi mat til en fattig.» (2,184) Dette er i samsvar med en lærdom i islam om at: «Gud ønsker ikke å gjøre ting vanskelig for dere.»

Nå er det lærde som mener at man eventuelt kan «faste en rimelig tid», slik at det ikke går ut over daglige oppgaver, og ikke blir for belastende for den det gjelder. Det er også fornuftig.

Jeg mener du kan la være å faste, og i stedet gi et bidrag til noen som trenger det. Eller du kan faste en kortere tid, som du selv synes du kan klare. Jeg tror Gud vil godta begge deler. Det mener jeg bestemt du skal gjøre.

Hilsen
Red.

95720cookie-checkOm å faste i ramadan