Kort Nytt

Bli kjent med Foreningen Muslimer og kommunister

Abu Dharr – den første muslimske sosialist og kommunist

Abu Dharr var en av de nærmeste følgesvenner til Profeten Muhammed. Han er æret og kjent for å stå fram mot forfall og korrupsjon som fulgte senere styrere og herskere i det islamske samfunnet.

De herskende bygde palasser, samlet skatter av gull og sølv og levde i luksus, som egen klasse. Folk som tidligere hadde fulgt Profeten, glemte lærdommer fra den tiden, etablerte seg som herskerklasse og utnyttet fattige klasser – islams innhold var forlatt.

Abu Dharr kritiserte herskerklassen. Han pekte på hvordan «usant hadde overtatt for sannhet, kompromisser for strid om rettferd – og islamske slagord for rett liv». (Ali Shariati)

Abu Dharr hentet fram Koranen og siterte og agiterte ut fra den, i striden som han førte. Han talte mot økonomisk utbytting, ulikhet og undertrykking – og mot klassestrukturen i samfunnet. Han snakket mot skriftlærde og religiøse ledere som selv var del av overklassen, og med religionen undertrykte folket.

Abu Dharr er blitt kalt den første muslimske sosialist, ja, kanskje den første sosialisten. Målet hans var et samfunn uten klasser – det kommunister arbeider for.

Les mer i vedlegg

107950cookie-checkBli kjent med Foreningen Muslimer og kommunister