Norge

Det norske utenriksdepartementet er et «rottereir»

Ministeren og departementet.

Det kan gå mot full krig mellom USA og Iran. Det norske utenriksdepartementet har tatt stilling: for USA og «koalisjonsstyrkene» som hun kaller dem, departementets leder/utenriksminister Ine Marie Søreide (H). Det er hennes vennlige omtale av USA med sine allierte «okkupasjonsstyrker» (seniorforsker Sverre Lodgaard i NUPI). Ja, USA er okkupantmakt i Irak. (Jf. Nyheter, TV fredag 3. januar.)

Ministeren og departementet? Hun har «forståelse» for det meste når det gjelder amerikanske (og vestlige) overgrep. Israel tar Palestina, og departementet, med ministeren – er «bekymret». USA og Saudi-Arabia bomber og intervenerer i Jemen og forårsaker «den største humanitære krisen» i vår tid – departementet har lagt skylden på den folkelige opprørsbevegelsen i landet, huitene, og er igjen «bekymret». I Syria har de støttet terroristiske «opprørere». Nå kan det gå mot ny krig i Midtøsten: USA (med Israel og Saudi-Arabia) mot Iran. Utenriksminister Søreide er «dypt bekymret» (Aftenposten 4. januar) – og håper «partene» skal «roe situasjonen ned».

Det gjelder «partene» – men ingen navngiving av USA, som har provosert fram den krigstruende situasjonen med langvarig økonomisk krig mot Iran og uttrykte ønsker om å velte det iranske «regimet».

Og hva med Klassekampen? Avisa uttrykker på lederplass (4. januar) at Norges uttrykte «bekymring» over situasjonen «er bra». Er ikke det vel beskjedent, Klassekampen, til departementet? Et «rottereir».

Trond Ali Linstad

110300cookie-checkDet norske utenriksdepartementet er et «rottereir»