Spørsmål og Svar

En kvinne pleier eldre og syke

Spørsmål:

Assalamu Aleykum, brødre og søstre, jeg har lurt på noe i all evighet nå. Føler også dette er noe mange muslimer diskuterer og egentlig krangler om. Hvert fall vi i Norge. Min mor er helsefagarbeider og har som jobb å hjelpe eldre mennesker som har sykdommer osv., å ta vare på dem og helsa deres. Det vil si alt fra å gi mat til hjelp ved sovetid, og da selvfølgelig også hjelp til å rense avføring osv.

Mange mennesker mener dette er haram og ikke greit for kvinner å jobbe med. Mens jeg personlig skjønner hva de mener, men jeg ser ikke hva som er så utrolig galt. Står det i Koranen at dette er fullstendig ulovlig? Ser at det ikke høres ut som den “beste” jobben å drive med når vi tenker på den siste delen der, men man hjelper mennesker som ikke kan klare seg på egenhånd.

Når man ikke har andre muligheter enn dette til å få seg andre jobber/utdanning, så ser jeg virkelig ikke problemet. Et tiltak er jo å sitte på dagpenger, men med 4 barn og dårlig økonomi fra før så føler ikke min mor at det er et aktuelt valg for oss å ta.
Det er faren min som ikke liker dette, og det er ofte mye krangel rundt dette tema, hvor han vil at hun bare skal sitte hjemme i stedet for å jobbe slik. Jeg er ikke enig i det hele tatt og vil veldig gjerne ha et svar om det er haram eller hva det sies om dette. Tusen takk for svar!


Svar:

Takk og ære til din mor som steller og pleier eldre, som også kan være syke! Så flott, tenker jeg. Takk henne for det.

Jeg tror at Gud/Allah skal gjøre det! For hva er en grunnleggende moral i islam og Koranen – om det ikke er å være god mot andre! Koranen gjentar det flere ganger, at vi skal gjøre godt mot vår neste. Og er ikke det «godt»: å stelle gamle og syke?

Koranen sier at Allah «tester oss med det dårlige og det gode». (21,35) Så gjør det gode! – Mot en gammel «bror eller søster» som trenger det! Det skal være en selvsagt ting.

«Guds velvilje er nær dem som gjør det gode,» sier Koranen. (7,56) Ja, mer enn det: Gud/Allah «elsker dem som gjør det gode». (3,134)

En gammel og syk person trenger hjelp – og noen tror det er bedre å sitte hjemme og ikke hjelpe, og i stedet hente penger fra Nav? Tøv! Gud/Allah vil ikke godta det.

Egentlig er det ikke mer å si.

Skjønt vi kan legge til en ting til. På Profetens tid (fred med ham) var det ofte slag, der muslimer deltok. Mange ble såret, noen døde. Kvinner var med og stelte dem! Da hendte det vel også at kvinnene måtte «rense avføring». Ingen hadde problem med det – for de hjalp og gjorde godt mot andre.

Og, når jeg tenker meg om, en ting til: Å ta penger fra Nav når man egentlig kan jobbe og tjene penger selv, er å lyve. Og mer enn det: En stjeler penger fra den felles trygdekassen. (Skulle det være bedre enn å stelle en gammel, syk?)

Vennlig hilsen
Red.

94860cookie-checkEn kvinne pleier eldre og syke