Spørsmål og Svar

Foreldre

Spørsmål:

Jeg har planer om å flytte hjemmefra. Jeg er 19 år gammel jente. Men foreldrene mine vil ikke pga. rykter. Jeg har tenkt til å gjøre det uansett, siden jeg vet at jeg ikke har dårlige intensjoner.

Jeg flytter pga. lite plass hjemme, trang plass også vil jeg rett og slett ha mitt eget sted i fred og ro. Men mamma og pappa gjør alt de kan for å manipulere meg for å ikke gjøre det. De sier at de kommer til å dø hvis folk skaper et dårlig rykte på meg og de får vite om det. De sier at Allah (swt) kommer til å straffe det barnet som går imot dens foreldres ønsker. Men Allah (swt) vet situasjonen min. Han vet hvorfor.

Er det ikke en stor synd i seg selv at de nevner Allah (swt). Og sier til meg at jeg kommer til å bli straffet, over noe som en gang ikke er haram? Er det egentlig haram å flytte for seg selv når man er en ugift jente?

Hvis foreldrene mine dør pga. folk snakker, blir det min feil da? Håper inshallah på svar raskt.


Svar:

Takk for spørsmål.

Dette er en vanskelig situasjon. Foreldrene dine vil deg det beste, men er samtidig fanget inn av tradisjon. De har det sikkert vanskelig, liksom du har det vanskelig. Er det mulig å finne fram til en løsning?

Først om islam. Jeg mener at islam – når du er 19 år – gir deg anledning til å bestemme over ditt eget liv. Du er gammel nok til å være ansvarlig i livet ditt. Samtidig er det slik at ansvarlighet overfor seg selv, samtidig betyr å vise ansvarlighet overfor andre. Dette blir en utfordring.

Vi lever ikke «alene» i verden, men har andre rundt oss. Vi bør lytte til andre og tenke oss om. Det gjelder også til foreldre.

De har også et ansvar for deg! Hjelpe deg til et trygt, godt og ryddig liv. Til det beste for deg. Det bør de også tenke på. Hva «andre» sier, og rykter hevder, bør de tenke på å sette til side. Dette gjelder de som foreldre – og deg som voksen datter. Hvordan få et godt forhold mellom dere?

Jeg mener at du – fortsatt – må prøve å snakke med dem. Forklar dem din egen situasjon – og hvordan du opplever hverdagen. Prøv å få dem til å forstå den. Legg vekt på at de kan stole på deg, du har ingen planer om «dumme» ting, du vet selv å passe på deg. Det gjelder din selvstendighet, å vokse og utvikle deg, som ansvarlig person.

Sladder bør enhver legge til side – og i hvert fall ikke la det styre livet. Islam tillater ikke det.

Det er ikke «synd» å snakke rundt dette, tvert om sier islam vi skal «tenke» og «bruke fornuft». Det er en utfordring til oss alle.

Konklusjonen min blir denne: Prøv fortsatt å snakke med foreldrene dine, om en gjensidig forståelse er mulig.

Hilsen
Red

123280cookie-checkForeldre