Afghanistan

Forhandlinger med Taliban

Taliban? Blant interne opprørsbevegelser og militante sosiale bevegelser som i vår tid har pådratt seg størst oppmerksomhet – en rett betegnelse? – er Taliban i Afghanistan. Hvem er Taliban, hva står de for? Vi blir ikke kloke på det gjennom avisene. De omtaler Taliban med skjellsord som «fundamentalister», «fanatikere» og «terrorister» – som vår tids store fiende med stor F. Men hvem har vært – og delvis fortsatt er – de store terrorister i Afghanistan? Om ikke den tidligere okkupantmakten Sovjet, og etter det den nyere okkupantmakten USA? Slik er det bare.

Sovjet ble kastet ut av det afghanske folket, er ikke det sant? Og USA ble kastet ut av det afghanske folket, er ikke det også sant? Nå glatter man over dette! Afghanerne ville ikke krige og forsvare USA og det USA-innsatte regimet når det kom til stykke. President Biden var «skuffet» – etter alle milliarder dollar og moderne våpen USA med allierte hadde stilt til rådighet for det USA-innsatte regimet. Norske politikere var også «skuffet» – og så gikk det så fort! Til overraskelse for alle. Nå skal samme politikere nedlate seg til å snakke med Taliban – nei, det vil ikke! De sender «representanter» for det.

Ingen respekt og anerkjenning etter krigsforbrytelser de selv har vært med på! Det er de hevet over, politikere! Det skal bare «snakkes» med de som faktisk «styrer» Afghanistan! For det gjør de jo! Taliban! I et utsultet og utbombet Afghanistan etter invasjonskrigen fra vestlige makter.

Taliban? Med støtten de faktisk har blant vanlige afghanere! La Taliban og afghanere styre landet selv. Og gi dem respekt for det.

Trond Ali Linstad

132484cookie-checkForhandlinger med Taliban