Spørsmål og Svar

Forlovelse med en ikke-muslimsk mann

Spørsmål:

Hei!

Jeg har en viktig spørsmål som er avgjørende for min framtid. Jeg er en muslimsk jente som er oppvokst i Norge og har en kristen kjæreste. Vi har vært sammen i 4 år, og ønsker nå å gjøre forholdet vårt offentlig ved å inngå en forlovelse.

Jeg har lest flere artikler som er skrevet av Trond Ali Linstad, der han skriver at en muslim jente KAN gifte seg med en ikke-muslimsk mann som tilhører “Bokens-folk”.

Det jeg lurer på er om en Imam ville godkjent forlovelsen/ekteskapet og hvilke juridiske følger dette eventuelt vil få.

Familien min ønsker at jeg skal forlove/ gifte meg etter Islamsk skikk. Hvordan kan dette skje og hvilke juridiske følge vil dette få hvis vi i framtiden gjør det slutt?

Hadde satt stor pris på svar.


Svar:

Hei

Takk for ditt spørsmål.

Du er en muslimsk jente, og vil inngå forlovelse med en kristen gutt. Hva sier islam om dette? La oss holde oss til Koranen.

  1. Da kan vi først se på dette. Koranen sier, om giftemål og ekteskap:

“Menn, gift dere ikke med kvinner som setter annet likt Allah før de erkjenner! En erkjennende tjenerinne til Allah er bedre enn en som setter annet like høyt, uansett hvor tiltalende hun er. Kvinner, gift dere ikke med menn som setter annet likt Allah før de erkjenner! En erkjennende tjener til Allah er bedre enn en som setter annet like høyt, uansett hvor tiltalende han er.” (Koranen 2,221)

Konklusjon: En mann og en kvinne står likt i å finne seg en partner å gifte seg med! Det er viktig at den man vil gifte seg med – både for menn og kvinner–- “erkjenner”.

  1. Hvem er det som “erkjenner” – og som man kan gifte seg med, både mann og kvinne? Vi siterer igjen fra Koranen (og her snakker Koranen til menn):

“Det er tillat fordere å gifte dere med sømmelige kvinner blant dem som fikk en åpenbaring før dere.» (5.5)

Konklusjon: Mann og kvinne skal – på likeverdig måte – gifte seg med en som «erkjenner». En mann kan gifte seg med en kvinne blant dem «som fikk en åpenbaring før dere». Eller som det også heter: blant Bokens folk. Og til disse hører kristne og jøder, noen legger til zoroastrier og eventuelt andre. Disse må da høre til blant dem som «erkjenner», når en mann kan gifte seg med en kvinne blant dem. På samme vis må en muslimsk kvinne kunne gifte seg med en mann blant dem, når de «erkjenner», slik Koranen også anfører

  1. Andre av dine spørsmål.

Vil en imam kunne godkjenne dette og forlove eller vie dere? Jeg tror det fortsatt vil være vanskelig. Imamer er ofte knyttet opp til tradisjoner, og i tradisjonen er det vanligvis ikke slik. Men en imam som holder seg til Koranen, vil kunne gjøre det.

Og hvis det «blir slutt»? Da må en tenke på islamsk lovverk. Men det kan være lurt å gifte seg hos byfogden også, for i Norge å følge norsk lov.

Hilsen
Red.

98240cookie-checkForlovelse med en ikke-muslimsk mann