Spørsmål og Svar

Giftemål

Spørsmål:

Hei,
Jeg spør på vegne av to som står meg nær. Kompisen min er fra Sri Lanka og vil gjerne gifte seg med en jente fra Afghanistan, som er muslim. Begge er oppvokst i Norge. Kompisen min hører ikke til noe religion, selv om foreldrene var hinduer. Han har nå konvertert på grunn av jentes familie, men faren til jente godkjenner det fortsatt ikke. Da faren til jente påstår at det ikke går an på grunn av troen og boka. Og ikke minst hva folk tenker. Hva er rett her? Kan han som har konvertert til islam gifte seg med jenta? Og har dere noen tips på hvordan overtale faren til jenta?


Svar:

Hei,

Takk for spørsmål.

Er gutten fra Sri Lanka blitt muslim? Da er det helt klart at den muslimske jenta fra Afghanistan kan gifte seg med han! Så kan man selvfølgelig lure på om han virkelig «er» muslim, eller ikke, men det vet vel bare Gud/Allah. (Og hver «er» egentlig muslim?)

Det går selvfølgelig an å konvertere til islam, hva ved «troen» eller «boka» skulle hindre dette? Det er bare tøv. Profeten Muhammed —  og Jesus også, for den sags skyld —  begynte med en håndfull mennesker, og etter en stund var tusener blitt muslimer (eller kristne). Det anses som en god ting, slik er det bare. Det er fint å akseptere.

Og hva vil folk tenke? De får vel tenke det de vil, egentlig lite å bry seg om. Det vesentlige i denne saken er dette: En mann som er konvertert til muslim, og en muslimsk jente, de har så helt klart all rett til å gifte seg, hvis begge parter ønsker.

Kan jeg mistenke en liten bi-tanke hos jentas far? Jeg går ut fra at han er afghaner. Det ligger i tradisjoner at når en jente (eller en gutt) skal gifte seg, bør det helst skje innen «slekta», eller i hvert fall innen «nasjonen». Det er en ganske fremtredende mening, som er der, latent eller ikke latent.  Det har ikke noe med islam å gjøre, men er en gammel innbakt tradisjon.

Råd til jentas far? Er han muslim bør han vite at en muslim kan gifte seg med en muslim, uavhengig av slekt eller nasjonalitet. Alt annet er nasjonalistisk, sjåvinistisk og uislamsk tenkning. Gud/Allah skal ikke like det! Det bør han vite.

Mvh
Red

112110cookie-checkGiftemål