Spørsmål og Svar

Halal, tillatt mat

Spørsmål:

Hei,

Jeg vet at det er haram i Islam å spise kjøtt som ikke er slaktet i Guds navn, men jeg har blitt fortalt at Koranen sier at et menneske skal kunne tilpasse seg det landet en bor i og integrere seg i samfunnet, for å bli en del av samfunnet.

Jeg spiser ikke svinekjøtt, men vanlig kjøtt fra matvarebutikker som ikke slakter kjøttet i Guds navn. Når jeg er i hjemlandet mitt har jeg tilgang på halal kjøtt hele tiden, så jeg har jo ikke noe problem med å spise det.

Gjør det meg til en dårligere muslim at jeg spiser kjøtt som ikke er slaktet på en halal måte, når jeg bor i Norge? Er det jeg gjør en synd? I så fall når jeg blir eldre og velger å bare spise halal kjøtt, vil Gud kunne tilgi meg for å spise ikke halal kjøtt gjennom alle disse årene?


Svar:

Det er sant som du sier, at mennesker skal kunne tilpasse seg det landet en bor i og integrere seg i samfunn, for å bli en del av samfunnet. Vi skal være i god dialog med samfunnet og alle i det, og ikke skille oss ut som en snever sekt.  Det er å isolere oss selv, i forhold til andre. Og ingen rett vei å gå.

Om kjøtt å spise. Svinekjøtt er forbudt. Men annet kjøtt? Er det absolutt nødvendig å spise kjøtt av dyr som er slaktet på en spesiell måte, mens Guds navn nevnes over det ved slaktningen? Nei, det er det ikke. Koranen sier muslimer kan spise mat – også kjøttmat – laget av kristne (Koranen 5,5), og kristne slakter ikke mat på den måten. Det er en god ting å nevne Guds navn over mat man sitter og skal spise, i takknemlighet til Gud. Mer enn det er ikke nødvendig. (Se Koranen 6,118 og 5,4.)

Dette er tillatt, halal mat.

Mvh
Red.

118570cookie-checkHalal, tillatt mat