Spørsmål og Svar

Hijab

 

Spørsmål:

Hei, jeg er en jente på 13 år, jeg har veldig lyst til å begynne med hijab, men er skikkelig usikker på om jeg burde begynne med det, vet jeg vil, men av en eller annen grunn er jeg veldig usikker.

Kan du si hva som er positivt med hijab?
Hvorfor noen bruker hijab?
Hva hijab har med islam å gjøre?
Hvorfor man skal bruke hijab?


Svar:

Hei, takk for din e-post.

Fint at du har lyst til å begynne med hijab! Men du bestemmer selv om du vil gjøre det.

Det er naturlig å være usikker. Og riktig å tenke seg om.

Hva som er positivt med hijab?
Mange mener Koranen sier at kvinner bør bruke hijab. Det heter i et Koran-vers (24,31) at troende kvinner bør “trekke hodetørklet (eller skjerfet) slik at det også dekker brystene”. Kvinner på Profetens tid hadde ofte et hodetørkle, men var ikke flinke til dekke brystene. Det burde de være. Poenget er at man skal være sømmelig. Det er den viktige tingen.

Noen vil da si det er viktig å bruke hijab, for det fremgår av Koranen. Og man skal være sømmelig. De bruker hijab. Andre mener man kan opptre anstendig og sømmelig også uten å bruke hijab. De bruker kanskje ikke hijab. Sinnelaget er viktig.

Mer om positive sider ved hijab? Det kan ha med identitet å gjøre. Man forteller verden rundt seg at man er en “anstendig” person, som bør respekteres, som man ikke tuller og flørter med og ikke skal se som et sex-vesen. En som er stolt og sterk, er “seg selv” med sine holdninger og bør helst tas på alvor. Mange vil tenke slik.

Og et par ting til. Det gjelder samfunnet vi er i. Vi bør fremme anstendighet i samfunnet. Koranen peker på det når den sier at anstendighet også gjelder for mannen (24,30). Menn skal “senke blikket” og ikke legge vekt på seksualitet, men være respektable og anstendige. Slikt gjelder for både mannen og kvinnen, for et sundt og sømmelig samfunn.

Hvorfor noen bruker hijab?
Jeg håper jeg har svart på det over. Kanskje kan jeg legge til dette, at hijab også kan være “flott”! Hijab kan oppfattes som en fin “stil”, og det er ikke noe galt ved det. Men da bør samlet oppførsel og kledning henge sammen med det; med sømmelighet som undertone.

Og en ting til: Noen kan ønske å markere at de står for en litt annen “kultur” enn den som synes å dominere i samfunnet, med mye kjønnsmarkering og “halvnakenhet”, ikke minst hos kvinner, vil noen si.

Hva har hijab med islam å gjøre?
Se tanker og diskusjoner over.

Hvorfor man skal bruke hijab?
Jeg har gitt noen tanker over. Kanskje andre som leser denne siden, kan hjelpe?

Uansett: Lykke til med ditt valg!

Vennlig hilsen
Red.

99540cookie-checkHijab