Spørsmål og Svar

Hindu/kristen kjæreste

Spørsmål:

Hei.

Jeg er en født muslimsk jente, pappa og familien hans er muslimer, og mamma er norsk og er kristen med hennes familie. Mamma og pappa er ikke lenger gift.

Jeg har alltid vært oppvokst med en muslimsk kultur, samtidig som jeg alltid har feiret jul for å respektere moren min sin religion og kultur. Jeg ønsker å bli en mer praktiserende muslim i fremtiden.

Jeg har nå en kjæreste som er fra Sri Lanka. Han er ikke muslim, men er hindu/kristen. Han har alltid respektert religionen min, og vi pleier også å høre på koranen sammen. Vi snakker alltid åpent om religionene våre og syn og meninger om ting. Dette har aldri vært noen problem for oss.

Vi har snakket om å gifte oss i fremtiden og vi er ganske bestemte på dette. Men som kjæresten min har sagt selv, så ønsker han ikke å konvertere kun for at vi skal gifte oss. Skal han konvertere, så skal det være fordi han tror på religionen, ikke for å overbevise noen.

Har fortalt faren min om kjæresten min og vært åpen om at han ikke er muslim, og at vi ønsker å gifte oss. Pappa godtok ikke dette. Som jeg vet selv, så sier han at muslimske jenter ikke skal gifte seg med en ikke-muslim.

Dette er jeg fullt klar over. Men jeg forstår ikke helt problemet, når vi begge to elsker hverandre og har ingen hensikt om å skade troen til hverandre. Har sagt til kjæresten min at jeg kommer mest sannsynlig til å bli mer praktiserende i fremtiden, og han støtter meg fullt på dette. Vi er åpen og ærlige mot hverandre og ønsker å leve sammen i fremtiden.


Svar:

Hei,

Takk for spørsmål.

Først vil jeg si at det er fint med religiøs toleranse! Og så minner jeg om at enhver skal kunne velge sin tro uten noen form for press. Dette er lærdommer i Koranen.

Til spørsmålet om et eventuelt ekteskap mellom en muslimsk jente og en hindu/kristen gutt. Det er et spennende spørsmål. Les for øvrig et annet spørsmål og svar på denne siden: Hva sier Koranen om kristne.

Jeg tolker Koranen slik: Koranen sier at en «troende», det vil si en som erkjenner Allah/Gud og gjør det som er godt, kan gifte seg med en «sømmelig» person av motsatt kjønn fra «Bokens folk». Det gjelder for både gutter og jenter. For deg som muslimsk jente: Du kan gifte deg med en «sømmelig» gutt fra «Bokens folk», det vil si fra de som fikk en åpenbaring før Muhammed brakte Koranen. Hvem regnes som «Bokens folk»?

En vanlig tolkning er kristne og jøder. Men det er også føyet til zoroastere og sabeere i det mange muslimer er gyldig. Kan det være flere grupper og folk som kan trekkes inn som «Bokens folk»?

Koranen sier at Gud/Allah har sendt profeter til alle folk, uten å gi navn på de fleste av disse profeter og folk. Da må vi kunne slutte at det i hvert religiøst samfunn vil kunne finnes deler av guddommelig sannhet. Vi kan også anføre dette: Sufi-lærde i India har hevdet at Ram og Krishna som er høyt ærede i hinduisme, kan ha vært profeter. Og hinduer kan regnes til «Bokens folk» ved sine Veda, som innbefatter en abstrakt forestilling av Gud og beskriver Iswar (Gud) som uten form og menneskelige egenskaper, ikke langt fra den monoteistiske oppfatningen av Gud/Allah. (Kilde: Ziauddin Sardar. Reading the Qur’an. London 2011, s. 237.)

Det er kanskje egentlig ikke så stor trosmessig avstand mellom deg som muslimsk jente og din kjæreste som hindu/kristen? Han er kanskje av «Bokens folk»? Bare Gud vet.

Jeg mener at dere med nærhet og kjærlighet, respekt for trosmessige oppfatninger og erkjennelse av den ene Gud/guddom kan gifte dere. Som troende og gode mennesker, hva skulle vel hindre dere i det.

Hilsen
Red.

100210cookie-checkHindu/kristen kjæreste