Spørsmål og Svar

Om imamer, og kvinnelige imamer

Spørsmål:

Hei. Jeg lurte på noen ting, og det er: 1. Hvorfor er det lite kvinnelige imamer? 2. Kan en kvinne bli imam, i moskéen og sånt, altså? Og hvis ikke, hvorfor? (3) Jeg ønsker og vil gjerne snakke med en kvinnelig imam, gjerne ‘face to face’. Men kan også skrive til henne på nettet, så jeg lurer på om du kjenner noen eller vet om noen?


Svar:

Hei, og takk for spørsmål. Først vil jeg si dette: Hva er en imam? Ofte en person som har studert på et lærested, i et eller annet land, og ved en eller annen skole. Undervisningen er ofte ikke lik, og ikke kravet til kvalifikasjoner heller. Så har de tatt en eksamen ved det lærestedet. Men det garanterer slett ikke for klokskap, og ofte heller ikke for så mye kunnskap. Mange steder lærer de mange formelle ting, tradisjoner kan vi si, om stivnete normer og regler. Mange er dessverre ikke flinke til å tenke nytt og være fornuftige og vise. Slik er det ofte, altså. Det gjelder nok for mange imamer.

Derfor kan vi også si dette: Ønsker man kloke råd, eller en fornuftig og ettertenksom samtale, er det ikke alltid det beste å gå til en etablert imam. Man kan søke en allment klok person med kunnskaper i islam. Det er ikke dumt å tenke slik.

Når det gjelder den formelle imam-utdanning, kan kvinner gjerne ta del i den, men neppe ende opp som godkjent imam, for det er ingen tradisjon for det. (Slik det heller ikke godtas prester for eksempel i katolisismen.) Men kloke og kunnskapsrike mennesker finnes det en god del av, om man vil ha gode råd og samtaler. Og selvsagt finnes det gode imamer også!

Det jeg ønsker å si, er dette: Du vil snakke med “en kvinnelig imam”. Imamer er i tradisjonen ikke kvinner. Men kloke og fornuftige kvinner finnes, med mye kunnskap om islam! Og mange er bedre enn mannen! Du bør snakke med en slik. Se om du finner en. (Eller kanskje jeg kan hjelpe deg.)

Hilsen
Red.

95210cookie-checkOm imamer, og kvinnelige imamer