Kort Nytt

Innspill om homofili

Spørsmål om homofili er i fokus, nå med utgangspunkt i en debatt om «homoterapi». Da fremmer jeg dette innspillet, gjerne som et «bakteppe» for debatten, et allment bidrag videre i diskusjonen.

 1. Hva er homofili? «En seksuell orientering karakterisert av romantisk og/eller seksuell tiltrekning til personer av ens eget kjønn.» (Wikipedia) Denne seksuelle orientering kan være genetisk betinget; man er «skapt sånn», eller det er mer sammensatt med mange fakturer som spiller inn; man er «blitt sånn». Det er lite interessant i denne sammenheng.

Respekt

 1. Homofile skal møte samme respekt som enhver annen. Vi er likeverdige mennesker og blant oss kan være mangfoldige variasjoner. For er det ikke slik? Homofile legger vekt på det selv med regnbueflagget som symbol: tegn på mangfoldet av variasjoner.
 2. Står alle variasjoner likt? I forhold til hva – når det gjelder seksualitet, samliv, former for familiære tilknytninger? At seksualitet ofte er knyttet til dette med å få barn – og barns behov. Hva slags enheter er «naturlig»?

Naturen

 1. For hva er «naturlig» – om vi trekker inn naturen? Ser vi rundt oss, vil vi straks oppdage at alt: mennesker, dyr, planter – er skapt i par; hankjønn og hunkjønn. De utveksler frø, og bringer eksistensen videre. Dette er naturen, her er hva som er «naturlig». Det finnes avvik, ja visst! Slik er det, i alt som er skapt. Men det er en naturlig «norm».

Avvik

 1. Avvik respekteres! Vi er likeverdige mennesker, ingen er mer, eller mindre, verd enn andre! Men med et gitt utgangspunkt kan moral også trekkes inn.
 2. Vi velger alle våre liv, og vår moral. Vi er alle – i utgangspunktet – moralske individer, det skulle bare mangle. Det holder vi fast ved, alle sammen! Det er en viktig norm.

Norm

 1. Pride-arrangementer utfordrer dette. Hva er i øyenfallende og dominerende? Kjønnslig eksponering, seksualitet i fokus, nakenhet og halv-nakenhet. Eller med andre ord, og for å være konkret: Nakne og halvnakne rumper, opp-blåste ballonger som struttende peniser, avkledde pupper med pyntete motiver. Eller er det ikke slik? Man behøver ikke være «prippen» for å synes at dette er dumt.

Pride

 1. Et par ting til, i forlengelsen av det: I Oslo fant man slike paroler: «Prøv å være lesbisk en måned.» «Ligg med hvem du vil, hvor du vil og når du vil.» Og annet. En deltaker bar reklame for en bordell for homofile. Aftenposten informerte om et nytt tiltak i dagens anledning: Et sted der homofile kan «bytte seksualpartnere».
 2. Dumt og ekstremt? Ja, visst! Noe å rydde opp i. Men hva ligger bak å tenke slik? Det er ting å bringe tilbake «på sporet».
 3. «Sporet» bør innbefatte holdninger og moral, uavhengig av seksuell legning. I gjensidig respekt for alle. Vi møtes i det, utmerket!

Familie, mor og barn

 1. Et siste notat: Den «tradisjonelle» familie må ivaretas; med mor, far og barn! Den enheten er – i egentlig forstand – naturlig. Nye påfunn om at et barn ikke trenger en far og en mor, men kan ha en «mor» og en «med-mor», en «far» og en «med-far», eller andre konstellasjoner – er et modernistisk innspill, som må legges til side.
 2. Og helt til sist: Beklager hvis noen blir «støtt» over dette. Men det er jo – egentlig – sant.

Trond Ali Linstad

(Les www.koranen.no)

109380cookie-checkInnspill om homofili