Iran

Iran skyter ned amerikansk spion-drone

Iran har skutt ned en amerikansk spion-drone – stor som et passasjerfly – i iransk luftrom. Dronen angis ha en prislapp på 110 millioner dollar, med vingespenn på 35 meter og vekt på 16 tonn, en for amerikanerne dyr og stor ressurs.

Iran har gitt klar beskjed om hvor dronen ble skutt ned over iransk område, med detaljerte videoer. USA bekrefter nedskytningen, men sier den skjedde utenfor iransk luftrom. Iran har vist fram deler av dronen fra eget område, der skadde bestanddeler falt ned. Russland har bekreftet at nedskytningen skjedde i iransk luftrom (ved sekretær Patrushev i Russlands Sikkerhetsråd). Spiondronen var en aggresjon rettet mot Iran, og berettiget å skyte den ned.

Merk norske kommentarer. Statsminister Erna Solberg er mot «eskalering» uten å nevne navn. VG skriver på lederplass: «En nedskyting av en amerikansk drone er en åpenbar provokasjon fra Irans side (…).» (VG 22. juni 2019) Vi kan vente «forståelse» for et USA/Israel-militært angrep på Iran, opinionen blir forsøkt bearbeidet.

Iran skjøt spion-dronen med egen-produserte raketter. Iran lærte etter invasjonen fra Saddam Hussein i 80-årene, støttet av USA og andre vestlige makter, å stole på egne krefter. De har selv utviklet militært utstyr, uten å være avhengig av kjøp fra andre. Iranere viser til en fortelling av Sadi Shirazi, en stor persisk dikter fra det 13. århundre som minnet om denne lærdom, at har du en person alene og utrygg for vann, så kast personen i vannet og han eller hun lærer å svømme. Slik med Iran etter Iran/Irak-krigen: å bygge opp ressurser selv.

Trond Ali Linstad

105700cookie-checkIran skyter ned amerikansk spion-drone