Spørsmål og Svar

Lån og renter i islam

Spørsmål:

Hei!
Har vi bevis på at lån mot renter er tillatt i islam i Norge?

Mvh
Shukria


Svar:

Hei!

Takk for spørsmål.

La oss begynne med dette fra Koranen, vers 2,275:

   

Tolkning
De er riba som er forbudt! Hva er riba? Det er å «utbytte» noen, å ta «urimelig» rente, det vi kaller «ågerrente». Koranen selv skiller mellom lovlig og rimelig rente ((fa’eda) and ågerrente/utbytting (riba). Det siste er forbudt.

Å tjene noe med en vanlig og anstendig rente, eller å betale en slik rente, er OK. Det er «flerdobling» av en vanlig rente: ågerrente, som er forbudt. Koranen sier:

Utbytt ikke med åger

3,130 Dere som erkjenner, driv ikke åger1 og utbytting med dobling eller flerdobling av krav! Vær Allah bevisst, og det kan gå dere godt.

Anstendig rente er en nødvendighet i et vanlig økonomisk system. En person trenger å spare penger i en bank – og får da med seg renter. Vi bruker bankkort, der ligger det også renter. Vi må låne i bank for å kunne kjøpe en bil, eller for å få et sted å bo, en egen leilighet. Dette er fullt lovlig fra et islamsk standpunkt.

Riba – uforholdsmessig rente – er forbudt
Overdreven eller flerdoblet rente (riba) – som betyr utbytting – er forbudt. Det er dette pengelånere og utbyttere (mafia og kriminelle) driver. Koranen forbyr det (riba).

Islamske banker har fortjeneste
Islamske banker tjener penger, men bruker ikke tradisjonell «rente». Det er et system med lik deltakelse, der kunde og bank deler et overskudd, og eventuelt også et underskudd. Men profitt tilfaller banken, ut fra disposisjon av penger. Det er profitt til pengehandleren, men det kalles ikke «renter». Det er, kan man trekke som konklusjon, en eventuell «utbytting» og økonomisk urimelighet som er avgjørende, dette er «riba», som er forbudt.

Mvh,
Red

112010cookie-checkLån og renter i islam