Urtehagen

Lysfest i Urtehagens barnehager

Oslo, 21.12.2021

Kjære alle sammen

Nå ønsker vi alle: God jul! Ja, det gjør vi gjerne.
Jul – det er flere ting! «Da ble Jesus født”, står det i julesangen, en fin sang! «Vi er så glade hver julekveld», heter det også, så fint! Jul er en familiefest – vi er sammen og hygger oss! God mat og presanger – alt sammen fest og gode.

Jul er fra gammelt av også en lysfest! På denne tid snur sola – mørket avtar, det går mot lysere tider. Så flott! Folk har feiret dette som lysfest i århundrer, her i Norge også. En fin tradisjon!

De har feiret det her i to barnehager som vi har fått rapport fra! Vi bringer gjerne rapportene videre. Det gjelder Grønland og Lille Grønland barnehage, drevet av Urtehagen, en ideell stiftelse. Her rapport med tekst og bilder:

Lysfest

Tekst
«Vi tenner våre lykter når det mørkner”. I en tid som er preget av mye sykdom, restriksjoner, og usikkerhet knyttet til pandemien, er det ekstra viktig for oss å skape et varmt og trygt møtepunkt for barn og voksne her i barnehagen.

Desember er en helt spesiell måned for barn og voksne i barnehagen. Det er en tid preget av samvær, hygge, medmenneskelige verdier og tradisjoner. Uansett hvem man er og hva man tror på, har ordet “jul” en spesiell betydning for de aller fleste.

Ifølge rammeplan skal personalet gi barna kjennskap til og markere merke-dager, høytider og tradisjoner (Rammeplanen 2017, s. 54). Sånn står det i barnehageloven.

En viktig del av Lille Grønlands juletradisjoner er lysfest. Den 13. desember markerte vi lysfest i barnehagen. Vi dekket på til langbord og det ble servert deilig julelunsj. Vi hørte på “vi tenner våre lykter” og koste oss med lussekatter som noen av barna har vært med å lage. 

Grønland barnehage hadde også fin lysfest i barnehagen. Pyntet og dresset opp med hver sin lykt gikk storebarna igjennom de forskjellige avdelingene mens de sang. Endestasjonen var egen avdeling hvor det var dekket opp langbord til et festmåltid.

Vi koste oss med fruktfat, lussekatter og saft. Det slo godt an hos store og små. En stemningsfull og koselig begivenhet i mørketiden.

Småbarna hadde laget egne lysholdere i forkant og hadde bakt lussekatter. Det var stemningsfullt for både barn og voksne å få besøk av de store barna som vandret gjennom den mørklagte barnehagen med lyslykter mens de sang et budskap om håp og fred.» Hilsen Mona, barnehageleder.

Tenn et lys
løft det opp
som et bål på fjellets topp.
Tenn et lys
syng om fred
syng om håp og kjærlighet.
Kirkebesøk og besøk av nissen er del av jula (og rammeplanen). Jul for glede og verdier.

Takk til Grønland og Lille Grønland barnehager! Mange hilsener tilbake fra oss! (Trond)

129970cookie-checkLysfest i Urtehagens barnehager