Spørsmål og Svar

Mer om renter

Spørsmål:

Assalamualikum

Jeg har et spørsmål. Jeg har satt noen penger inn på en sparekonto for å spare penger til studier. Men det er renter på det jeg har satt inn, så jeg får tilbake disse renter som penger fra banken. Min intensjon er ikke å få renter og penger, men bare å spare mine egne penger. Hva skal jeg gjøre med de renter og penger som jeg får tilbake fra banken, skal jeg gi dem bort eller bare kaste dem, for å beholde dem er vel haram?


Svar:

Assalamualikum

Takk for spørsmål.

 Vi har tidligere pekt på dette: renter er av to slag. Det ene er en vanlig fortjeneste for at man er med i lån av penger – slik det også kan være forbundet med fortjeneste ved å «hjelpe» andre med noe, i fornuftige og rimelige former. Dette er ikke forbud.

Det andre er å ta «ågerrente», ved at man tar urimelig høy rente og fortjeneste og egentlig utnytter andre når det gjelder lån av penger. Det er utbytting, urimelig og forbudt. Det er dette siste som Koranen omtaler når det gjelder «riba»; det gjelder «ågerrente».

Hva sier Koranen? Det står: «Dere som erkjenner, driv ikke utbytting med å doble eller flerdoble krav.» (3,130) Det er urimelig rente, ågerrente: riba, som Koranen snakker om.

Koranen kritiserer de som «låner ut i åger-hensikt for at det skal vokse i verdi på bekostning av det andre eier». (30,39) Det er utbytting: «utbyttingslån» som omtales.

Det er ikke galt (haram) med de penger du får tilbake fra banken. Det er ikke riba: «utbyttingslån» du har gitt dem.

Mvh
Red.

105610cookie-checkMer om renter