Palestina og Israel

Netanyahu ønskes velkommen i Klassekampen

Staten «Israels» øverste leder, Netanyahu – terrorist og okkupasjonsleder – ønskes velkommen til Klassekampen! Det skjer i en nær to siders oppslått artikkel i avisa tirsdag 8. august. En journalist for avisa, Synne Furnes Bjerkestrand, har tatt et par telefoner til noen hun kjenner i Jerusalem; i okkupert Jerusalem! Det siste berøres ikke.

Hun nevner «Israels» utvidelse av de folkerettslige bosettingene, men bringer fra en av sine telefonvenner denne innsigelse til kritikken, at «å kritisere bosetterne er latterlig. Det å ha jøder boende ved siden av deg gjør vel ingenting, sier Maxwell». Han er selv innvandrer til den okkuperte byen.

Det å ha jøder «boende ved siden av seg», er vel ikke rett omtale, men får stå uimotsagt i avisa! Saken er jo denne, at bosetteren har tatt landet ditt, drevet deg ut fra dette, tatt over bygninger og eiendommer og gjort det til sitt! Og du kan vel ha dem «boende ved siden av deg, eller hva»? Hyggelige og vennlige tanker.

Journalisten og avisa bringer synspunkter og meninger fra en krigsfremmende og aggressiv «statsminister» uten kommentarer eller innsigelser til det. Netanyahu får ordet. Han skal føre landet «i en mer demokratisk retning», kan vi lese fra journalistens telefonkontakt i Jerusalem. Og så vil «jødene» – står det i artikkelen – «finne seg til ro til slutt».

Så fint! For «jødene», slik det presenteres. Men andre: for palestinerne?

«Finne seg til ro»? Palestinerne? Med folket fordrevet av sionistiske jøder, nær en million palestinere! Hundretusener fortsatt i flyktningeleirer. Med et FN-vedtak om «rett til å vende tilbake»! Men ingen bryr seg, og aller minste de sionistiske jøder som har tatt over Palestina og opprettet og viderefører «Israel» på okkupert mark! Byer og landsbyer stjålet.

De lever sitt eget liv, jøder i Palestina. Vurderer sitt eget system; «demokratisk» eller «ikke-demokratisk». Og Klassekampen tar del i diskusjonen.

Men glemt er palestinerne, diskriminert og undertrykt på rasistisk vis. Helt utenfor det jødiske «demokratiet» i Palestina /«Israel». Glemt også av Klassekampen? Med diskusjon på overflatisk vis.

Til grunnlaget for konflikten: den palestinsk-israelske konflikt, som bør gjenspeile seg i diskusjoner under overflatiske krusninger:

Sionist-jødisk rasisme og eksklusivitet. «Du må vite … at Israel er landet til jødene, og bare jødene.» (David Ben Gurion, «Israels» første statsminister.)

«Rundt en million mennesker ble drevet ut fra sine hjem foran geværmunningen. Flere hundre palestinske landsbyer ble bevisst ødelagt.»

Og: «Dette var etnisk rensing – som fra begynnelsen var en innbakt del av en grundig planlagt strategi. Den ligger til grunn for dagens pågående konflikter i Midtøsten. «Ilan Pappe: The Ethnic Cleansing of Palestine.» Les den!)

Når det gjelder overgriperne, okkupantene, settlerne – fortropp for dagens «israelitter»: Sett ikke dette til side! I enkle presentasjoner, som det jeg oppfatter i Klassekampen.

Av Trond Ali Linstad

 

142230cookie-checkNetanyahu ønskes velkommen i Klassekampen