Spørsmål og Svar

Nikkah og giftemål

Spørsmål:

Hei!

Først vil jeg si at jeg har lest masse på denne nettsiden, og setter stor pris alle svarene du gir.

Det jeg lurer på er hva innebærer det å gifte seg i islam?

Jeg har alltid hatt inntrykk av at nikkah er den essensielle delen, ofte er det fest og mat med venner og familie. Jeg har lest tidligere på et svar her som fikk meg til å lure. Du skrev at når en mann og en kvinne lover for hverandre, og for Allah, å være sammen i ekteskap og stå fast ved dette, da er man gift i islam.

– Står dette i Koranen eller er det en Hadith om dette?
– Vil det si man er gift hvis man har blitt fridd til og sagt ja? På dette tidspunktet er jeg i den situasjonen, og lurer mye på hvor grensa går for den fysiske delen mtp klemming, kyssing osv.
– Hva om man virkelig lover og har intensjoner for å gifte seg med hverandre, men av en eller annen grunn ikke kommer seg til nikkah delen og det blir slutt. feks hvis en har vært utro og den andre velger derfor å ikke signere nikkah, har man da gjort zina?

til slutt lurte jeg på om du kan skrive litt om hva nikkah egentlig inkluderer? er det bare den juridiske delen? hva går denne “kontrakten” ut på?


Svar:

Hei!

Takk for e-post.

Hva innebærer det å gifte seg i islam? Det kan være litt forskjellig syn på det blant de som skal være lærde. Det avhenger litt av hvem du spør.

Dette er et syn:

 • Når mann og kvinne lover å ære og respektere hverandre og sier ja til å gifte seg med den andre, da er de gift. Gud skal være deres vitne. Flere vil kreve at det også må være 1-2 personer som vitner. Det kan variere. Da har man – vil mange si – gjort nikkah. (Og da kan man være sammen seksuelt.)
 • Kvinnen og mannen som gifter seg, bør da de skal gifte seg, skrive en avtale om hva de ønsker av hverandre i ekteskapet. Noen viktige punkter bør være klare (for eksempel om rett til utdannelse, arbeid, at man skal være tro mot hverandre og liknende).
 • De to som gifter seg bør gjøre offentlig kjent at de nå er gift, så mange vet det. Videre bør giftemålet bli registrert hos myndigheter.
 • Paret er nå gift. Det kan være en åpen fest – en bryllupsfest – for å glede seg over dette.
 • Man er – vil mange si – gift når man har sagt ja til hverandre og gjort dette kjent. Helst bør man skrive kontrakt.
 • Bryter man ut av parforholdet etter å ha sagt j til hverandre, betyr det at man skiller seg. Både mann og kvinne står fritt til å erklære skilsmisse. Dette er helt legalt, og det er ikke noe formelt uriktig ved det. Skilsmissen må offentliggjøres.
 • Det letter om det til grunn for skilsmissen ligger at den ene part har brutt den innledende avtalen, ekteskapskontrakten (helst skrevet, men muntlig avtale gjelder også) – som for eksempel ved å ha vært utro.
 • Sier den ene part ja til den andre – i løgn og bedrag (for eksempel for å ha samleie med vedkommende), har vedkommende løyet ikke bare for den andre part, men også for Gud. Gud skal vite å straffe.
 • Da står den andre part fritt til å forlate den uro partner, være fri og skilt. (Forsoning kan selvsagt prøves, men fritt valg er hos den bedratte part.)
 • Man gjør ikke noe formelt galt om man gifter seg, og skiller seg i samsvar med tingene over.
 • Men forskjellige imamer kan ha litt varierte synspunkter.

Mvh
Red

115980cookie-checkNikkah og giftemål