Norge

Norge i krig mot Syria – for Israel, USA og Saudi-Arabia m.fl.

Det pågår en debatt i Klassekampen om: «Hva burde Solberg skjønt?» (KK 27. april). «Skjønt»: om norske militære spesialstyrker som trente syriske opprørere i Syria. Opprørerne var erklært mot Syrias styre, og hadde som mål å krige mot det syriske styret. Men skulle også kjempe mot IS. Og ble trent av spesialstyrker fra Norge. Spørsmål: For hvilket formål ble de trent? Ja, hva burde Solberg ha «skjønt»?

Jeg tror Solberg har «skjønt»! Oppfordringen til «oppdraget» kom fra USA! Og hva ønsket USA i Syria? Å kjempe mot IS, ja vel. Men vel så mye dette: Å krige mot det syriske styret! For å oppnå «regimeendring» i Syria! Det var offisiell politikk! Amerikanske ledere talte åpent om det.

USA utenriksminister Hillary Clinton har i sin bok Hard Choices fortalt om USAs strategi for Syria: Å forsyne opprørerne med våpen! Hun har skrivet om møter hun hadde med representanter fra «Tyrkia, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Qatar» med det mål å «levere våpen til opprørerne»: For å styrke dem i krigen mot Syrias styre! «Noen land skulle øke sine anstrengelser for å bringe inn våpen», skrev hun. «Mens andre skulle fokusere på humanitære behov.»

Norge ble invitert inn i dette scenariet! Og har bidratt på begge fronter. Norge har ikke leverte våpen til opprørere, må vi tro. Men har gitt militær trening til opprørske styrker. Som skulle krige mot Syrias styre. Og Norge har gitt millioner av dollar til norske organisasjoner: Norsk Folkehjelp, NORWAC og andre for «humanitære behov» i områder som opprørere kontrollerte.

Har Norge ved dette «brutt folkeretten»? Det spørsmålet blir diskutert. Men legg det formelle til side! Dette er det faktiske forhold: Norge har deltatt – militært og «humanitært» – i krigen mot Syrias legitime styre.

Send gjerne videre!

Trond Ali Linstad

97040cookie-checkNorge i krig mot Syria – for Israel, USA og Saudi-Arabia m.fl.
Tags