Spørsmål og Svar

Skilt kvinne i nytt møte

Spørsmål:

Heisann

Jeg har noen spørsmål – som jeg ikke helt har klart å få tak i på hjemmesiden, og ikke helt klart å google meg frem til etter en del lesning.

Jeg er en skilt kvinne (kristen) – med 3 barn fra tidligere ekteskap. Jeg har funnet tonen med en muslimsk mann, uten barn eller ekteskap.

Kan det være noen fremtid? Eller er det galt/synd – fra hans side, å finne noen som meg? Er det synd å inngå ekteskap med ei som har vært gift før og allerede har barn?

Jeg merker kanskje at det ikke er så populært – da jeg ikke har fått hilse på noe familie.

Jeg prøver så godt jeg kan å forstå og leser mye – og respekterer hans religion.

Takker på forhånd om jeg skulle få svar.

Mvh


Svar:

Heisann

Takk for e-post med spørsmål.

Jeg svarer deg slik:

 1. En skilt kvinne (eller mann) har i islam alltid lov til å finne seg en ny partner for anstendig samvær og eventuelt ekteskap.
 2. Du er en skilt kvinne (kristen) med barn fra tidligere ekteskap – det er i islam ikke noe til hinder for at du eventuelt finner en «fremtid» med mannen du omtaler.
 3. Det er slett ikke «galt/synd» – fra hans side å finne noen som deg.
 4. Det er på ingen måte islam å inngå ekteskap med ei som har vært gift før og allerede har barn. (Noen vil si det positivt å være vennlig og at man bidrar til omsorg for hverandre.)

Jeg kan føye til dette:

 • Profeten Muhammeds første kone, Khadidja, hadde vært gift og blitt enke to ganger tidligere før hun giftet seg med Muhammed. Hun hadde egne barn fra tidligere ekteskap
 • Muhammed levde trofast og monogamt med Khadidja i 28 år. Etter hun døde og i løpe av eget liv hadde Muhammed flere koner. Vi kan nevne noen av dem:
  • Sawdah var enke og giftet seg med Muhammed. Hun hadde lidt for islam, og i ekteskapet med Muhammed fikk hun omsorg og trygghet.
  • Zaynab (datter til Khuzaymah) var enke og giftet seg med Muhammed.
  • Um Salamah, en eldre kvinne, var enke og hadde flere barn fra tidligere ekteskap. Muhammed tok ansvar med å stelle og oppdra barna hennes.
  • Zaynab (datter av Jahsh) var en skilt kvinne.
 • Konklusjon: Profet Muhammeds liv, som skal være til eksempel for alle muslimer, viser at å gifte seg med en enke, og som kan ha barn fra tidligere ekteskap, er en akseptabel, god og ryddig handling. (Kilde: Haykal: «The Life of Muhammad».

Tilbake til din e-post. Du oppfatter at forholdet kanskje ikke oppfattes så populært, du har ikke fått hilse på familie. Da har vi ikke lenger med islam å gjøre, men med tradisjoner og etablerte holdninger. Det kan da bemerkes:

– Sånn er det kanskje i mange kulturer og tradisjoner – også den norske? – at skal man gifte seg, skjer det gjerne med en som ikke har vært gift før, og kanskje heller ikke har barn. Skjønt dette er på tilbakegang i Norge: her gifter man seg med en skilt, og den andre personens barn kan bli ens «bonusbarn». I andre kulturer kan dette ta litt tid.

 • Så er det hyggelig du har «funnet tonen» med en muslimsk mann. Da håper vi han er seriøs. Det finner du sikkert ut av.
 • Og: Husk også hva barna dine tenker.

Vennlig hilsen
Red.

116240cookie-checkSkilt kvinne i nytt møte