Spørsmål og Svar

Spørsmål om konfirmasjon

Spørsmål:

Salam alaikum,

Jeg er en jente på snart 15 år, og jeg er muslim. Jeg har venner som skal konfirmere seg og har invitert meg. Siden jeg er muslim. er jeg veldig usikker på om jeg kan dra. Mamma sier at det kanskje er haram …

Jeg er veldig usikker. Står det noe om dette i Koranen? Er det haram? Hvis det ikke er haram, hvorfor ikke, og hvis det er haram, hvorfor?

Ønsker svar snarest mulig.

Mvh Jente 15 år.


Svar:

Salam alaikum,

Hei, og takk for spørsmål.

Jeg synes du skal gå i konfirmasjonen til vennene dine! Så hyggelig at du blir invitert. Det er fint å ha venner og kunne respektere hverandres oppfatninger, også om religion.

En muslim kan gå i en kristen kirke og være til stede under en kristen seremoni – man blir ikke kristen av det (om det er dette man er redd). Og en kristen kan gå i en moske og være til stede der – og gjerne be, om de vil. Profeten Muhammed lot kristne komme til sin moske i Medina og gjøre sine riter i den.

Forskjellen mellom kristendom og islam er vel egentlig heller ikke stor? Kjernespørsmålet angår Jesus: Var Jesus Gud? Eller var han en profet? Det er den grunnleggende forskjellen. Det er kristne som i dag tviler på om Jesus egentlig var «Gud» – eller rettere: om han var én av tre i en gudommelig tréenighet: Faderen, Sønnen og Den hellige ånd. Eller «bare» et opphøyet eksempel. Men vi kan la dette ligge.

Vis respekt for dine venner og gled dem ved å være til stede i en fest for dem! Du behøver ikke å dele festens teologiske innhold, men ved å være til stede viser du respekt og nærhet til dem – som gode venner – og du markerer toleranse.

Til spørsmålet om Koranen: Den sier ikke noe om dette. Koranen er fornuftig, åpen og tolerant – den inviterer deg til å tenke selv! Og kanskje er det ikke så ufornuftig det jeg har skrevet over? Tvert om, jeg tror dette er det som Koranen sier.

Lykke til!

Hilsen red.

117720cookie-checkSpørsmål om konfirmasjon