Spørsmål og Svar

Strenge muslimske foreldre

Spørsmål:

Hei, jeg er en 18 år gammel jente som kommer fra en svært religiøs familie. De har vært strenge med meg gjennom hele oppveksten min. Jeg har blant annet aldri fått lov til å reise alene utenfor Oslo på turer som innebærer overnatting (som f.eks. på klasseturer, hytteturer med venninner osv.).
Nå går jeg vg3, og har tenkt til å studere etter sommeren, men de vil ikke la meg studere utenbys alene. Jeg har alltid hatt veldig lyst til å gå på NTNU i Trondheim, men foreldrene mine vil ikke la meg fordi de redde for at jeg skal begå synder og gjøre haram’e ting. Pappa mener også at jenter ikke skal reise alene.

Jeg har en mistanke om at de vet at jeg ikke er særlig religiøs, selv om jeg ikke har nevnt noe om det. Jeg tror dette er en av grunnene til at de er strengere med meg sammenliknet med søsknene mine. Men er det noen islamske argumenter jeg kan bruke for å overbevise dem om at de burde la meg dra til Trondheim for å studere?

Hilsen sliten og desperat jente.


Svar:

Hei, takk for spørsmål.

Dette høres ikke så greit ut. Strenge muslimske foreldre vil deg sikkert vel, men handler ikke alltid klokt. De gjør ikke rett mot deg, de skal «kontrollere» deg, de løper etter og passer på deg, sikkert godt ment. Men det er ikke riktig.

Du er et selvstendig menneske som må kunne tenke og handle selv. Den frihet er gitt deg av Allah. Det er fint å få råd og veiledning, iblant også ganske bestemt. Men dette må ikke gå videre til at du blir undertrykt, steng inne og fratatt noe av din frihet. Da kan du bli gjort nesten til en ting. Allah vil ikke det.

Foreldre skal veilede deg, men også stole på deg, respektere deg og se hvor du vil gå.

Så fint å ville studere, når du har lyst og evner til det! Å skaffe seg kunnskap er viktig, både for kvinner og menn, det lærer islam. Det er et islamsk utsagn som lyder slik: «Dere menn og kvinner, skaff dere kunnskap om dere så må reise til Kina!»

Du skal ikke til Kina, men til Trondheim. Der er det fint og hyggelig! Det kan i hvert fall være det, med gode og hjelpsomme venner. Jeg synes bestemt du skal dra dit når du har lyst. Jeg mener du bør ha frihet til det. Du vet selv hva som er rett og galt. Jeg synes dine foreldre bør kunne stole på deg. Gode foreldre må også kunne gjøre det.

Det er nok en tidligere tradisjon om at jenter ikke kan reise ut alene, og heller ikke til en by å studere. Den tradisjonen er blitt lagt bak. Det er flere eksempler på dette. Enkelte muslimske (?) land lot tidligere jenter/kvinner ikke reise alene ut for å studere, men det er endret: nå har de fått lov til det.

Du ønsker deg fortsatt til Trondheim? Da ønsker jeg deg lykke til!

Mvh
Red.

112170cookie-checkStrenge muslimske foreldre