Norge

«There is something rotten …» i den norske overklassen

Ja, det er så visst noe «råttent» i den norske overklassen!  Eksempel nå er saken til Nicolai Tangen, nylig ansatt som sjef for Oljefondet. Før han fikk jobben spanderte han spektakulær utenlandsreise og seminar for en rekke av de fremste norske samfunnstopper – representantskap for overklassen.

Det var sentrale personer «som sitter i styre og stell: de som regjerer, utformer og håndhever lover, disponerer våre felles penger», skrev Aftenposten.  En «drømmereise» er det kalt av noen, en «smøretur» av andre, det kan ha vært begge deler.

Rammene rundt «seminaret» han inviterte til, var: «luksusfly med butlere og pent dekkete middagsbord på luksusrestauranter, private konserter med Sting – alt dette tilhører en annen verden», skrev VG. Opptreden av Sting kostet Tangen ni millioner kroner. Hele selskapet dess to flere millioner. 40-50 tunge navn i Norge stor på gjestelisten i tillegg til en rekke venner av Tangen i USA og i England. En stor «festlighet» – må vi kunne si – for herskerklassen.

Mange kjente norske navn! Jens Stoltenberg skulle vært til stede. Kronprins Haakon var invitert. Blant norske gjester: næringstopper, den avtroppende Oljefond-sjef, en norsk statsråd, regjeringsadvokaten, en generalmajor, Norges FN-ambassadør og en rekke andre. Alle som Tangens private «seminargjester». Og alle utgifter dekket av han.

Tangen selv? Mangemilliardær, med firma registrert i skatteparadiset. Caymanøyene. De siste åra har han personlig tjent over en milliard kroner i året. Alt sammen «etisk håndtert», ifølge filosofen Henrik Syse, nær venn av Tangen og etisk rådgiver for han.

Nå skal hele saken med Tangen opp til vurdering av Norges Bank. Skal vi våge et tips? Saken blir «beklaget». Og Nicolai Tangen blir i stillingen som sjef for Oljefondet: en godtatt representant for overklassen.

Trond Ali Linstad

114020cookie-check«There is something rotten …» i den norske overklassen