Palestina og Israel

Jerusalem (Al Quds) er okkupert!

Vi vil minne om at Jerusalem (Al Quds) er okkupert! Og det gjelder for hele byen. Israel tok den vestlige delen av Jerusalem ved krigen i 1948, og den østlige delen ved krigen i 1967.


FN har i en rekke resolusjoner slått fast «det utillatelige ved å erobre landområder ved krig». Israel har tatt både Vest-Jerusalem og Øst-Jerusalem i krig. Og Jerusalem ? både den vestlige og den østlige delen, er ikke bare blitt okkupert av Israel, men også innlemmet i den israelske staten. Det er illegitimt etter internasjonal lov.

Knapt noe land har godkjent Israel okkupasjon og anneksjon av Jerusalem, og i tråd med dette har de også avstått fra å flytte sine ambassader som fortsatt er i Tel Aviv, til Jerusalem. Den israelske statens nærvær i Jerusalem er illegitimt, og det er viktig å holde fast ved dette!

Etnisk rensing
Palestinske arabere i tusenvis er blitt drevet ut av Jerusalem, og jødiske settlere har flyttet inn. De har overtatt palestinernes boliger, jord og eiendeler. Og bygget nye jødiske institusjoner. Målet er å gjøre Jerusalem til en «jødisk» by, og viske ut byens palestinske karakter.

FN har i en rekke resolusjoner fordømt denne politikken. FN har slått fast at alle tiltak fra Israels side på å endre den fysiske karakter og demografiske sammensetning som bedrives av Israel i Jerusalem, og som har som mål å endre byens status, er uten legal gyldighet. Hva er så byens legale «status»?

Jerusalems status
FNs bruk av ordet «status» refererer til FNs delingsplan i 1947, da Generalforsamling anbefalte et internasjonalt styre for Jerusalem, i samsvar med byens religiøse betydning. Internasjonaliseringen er ikke blitt gjennomført, men prinsippet og vedtaket er ikke blitt endret. Jerusalem forblir – og det gjelder for hele byen – okkupert, etter internasjonale normer.

Palestinernes rett til tilbakevending
FN har også slått fast retten til de palestinere som er drevet ut, eller har måttet flyktet, til å vende tilbake til sine hjem, også i Jerusalem. Den retten skal ingen ta fra dem. Jerusalem (Al Quds) må bli fri! Israel skal ikke kunne ta byen! Vi må stå mot dette.

24670cookie-checkJerusalem (Al Quds) er okkupert!