Reiser

På reise i (ikke-) islamske land

Jeg har vært på reise. Til fjerne land som blir omtalt som ‘islamske’: Saudi-Arabia, Kuweit, Qatar, Bahrein og Emiratene. Jeg så ikke mye til Islam. Snarere tvert i mot.


Tilsynelatende er Islam til stede, på mange nivåer i samfunnet. Det varierer riktignok fra land til land. I noen er ‘Islam’ alle steder.

Men bare som form, stafasje. Rutine uten liv og innhold. Ja, mer enn det: Det tilsynelatende Islam er, vil jeg hevde, anti-Islam.

‘Islam’ er for eksempel i Saudi-Arabia utvilsomt undertrykkende. Et teppe lagt over samfunnet, som hindrer tankens utvikling.

Det konsoliderer det eksisterende systemet. Det konserverer urettferdige maktforhold. Det garanterer noens rikdom og privilegier. Det hindrer menneskelig vekst.

Islam

‘Islam’ er form og rutine. Jo, visst lyder jevnlige bønnerop, og folk skynder seg til moskèene. Butikker stenger, for det er pålagt. Og det kan være vel og bra.

Men det er dressert handling, noe man er opplært til. Man iler til moskèen som til et møte, eller som man skal til lunsj.

Vi spør: Sinnelaget, er dèt med? Er hjertet tent på hva en gjør? Bærer man på ydmykhet – for Gud?

Troen er blitt en form. Å gjøre pålagte handlinger, og framsi religiøse uttrykk, synes som den ypperste norm. Men Islam er en død ting.

Kvinner

Og visst er kvinner undertrykt! Det er blindhet å hevde noe annet. Du ser ikke et kvinneansikt i f.eks. Saudi-Arabia, det er gjemt bak et sort slør.

Kvinner er utestengt fra det offentlige livet. Kvinneliv, det er hjemmeliv. Alene er det neppe bra. Kvinner skal også vokse, intellektuelt og i kunnskap og erfaring.

Kvinnen blir halv i den tradisjonen. Mens mannen er den sterke part. Det er ikke likeverd.

Hvorfor skal kvinnen gjemme seg bak et teppe, for ikke å uroe mannen? Kan ikke mannen senke blikket, slik han blir pålagt i Koranen?

Bordell

Jeg tok inn på et hotell i Emiratene. Det viste seg å være en bordell. Importerte kvinner fra Pakistan, og andre land, danset for vellystige menn.

Ved inngangen var kvinnene avbildet, for valg. Èn hadde så sorgfulle øyne, som om hun ikke riktig skjønte hva hun ble brukt til.

Jeg flyttet til et annet hotell. Der var tilbudet, viste det seg, russiske kvinner.

Moskèer

Men på hvert gatehjørne var en moskè. Og bønneropene lød flittig.

I disse (ikke-) islamske land.

16940cookie-checkPå reise i (ikke-) islamske land