Palestina og Israel

Palestina – steinkasting og skarpe skudd

I Palestina fortstter de israelske soldatene å styte – og drepe. Palestinerne fortsetter å kaste stein – og bli drept. Hvorfor slåss de? spør noen. Kan ikke Israel slutte å skyte? Og palestinerne slutte å kaste stein? Så ble det kanskje fred?

Men det er nok ikke så lett. Palestina-konflikten brøt ikke ut i går, med steinkasting og skyting. Vi må se på den historiske bakgrunnen om vi ønsker å forstå den. Vi kan gå noen ti-år tilbake.

Da var Palestina – hele Palestina – arabisk. Araberne var muslimer. De muslimske araberne var det store befolkningsflertallet. Det bodde også en del kristne der. Og jøder.

Med jødeforfølgelsene i Europa økte den jødiske innvandringen til Palestina. Og så fikk et voksende flertall av jødene det for seg at de skulle ta over Palestina, om nødvendig drive bort araberne som bodde der – og lage en jødisk, israelsk stat.

Slik ble Israel til. Palestinerne ble i stor grad fordrevet. Et mindretall ble tilbake. Og jødene, eller Israel, tok over store dele av landet.

Fotsatt bor hundretunener av palestinere i store flyktningeleire – i Jordan, Libanon og Syria. De venter på å få vende tilbake. Israel har tatt jord og eiendom fra dem. Ja, det meste av Israel i dag er etablert på okkupert jord. – Jord som èn gang tilhørte palestinerne.

Så det er riktig som det er sagt, at Israel har all den urett som er begått mot palestinerne bygget inn i selve sine grunnvolder.

Palestinerne har gitt fra seg rundt 70 % av Palestina – det området som i dag utgjør staten Israel. Men Israel vil ha mer. Stadig reises nye bosettinger på okkupert palestinsk jord. Bosetterne skyter på palestinerne.

Jerusalem
Jerusalem er i sentrum for konflikten. Jerusalem skulle – slik FN så det – være en internasjonal sone, demilitarisert under FN-administrasjon. Men Israel har okkupert Jerusalem.

Israel okkuperte den vestlige delen av Jerusalem i 1948/49 og tok den østlige delen i 1967. Slik er hele Jerusalem nå okkupert – av Israel.

FN har en rekke ganger fordømt Israels okkupasjon av byen. FN har erklært at Israels forsøk på å “judaisere” Jerusalem, og innlemme byen i Israel, er illegitimt og ugyldig. Men Isrsael bryr seg ikke om det.

Nå ønsker palestinerne herredømme over i hvert fall en del av Jerusalem. Israel nekter dem det. Israel vil ha kontroll over Jerusalem – hele Jerusalem.

Da en ledende israelsk politiker som Sharon besøkte de mest hellige stedene i Jerusalem for å demonstrere israelsk suverenitet over dem, brøt urolighetene ut. Palestinerne fant seg rett og slett ikke ikkei det. Jerusalems hellige steder er også deres hellige steder. Palestinerne kan ikke skyves til side.

Derfor den palestinske protesten. Derfor steinkastingen – som blir møtt med kuler og granater, ja med krigshelikoptere, fra den israelske siden.

Men det er palestinerne som har rett. De kjemper for sine grunnleggende rettigheter. De fortjener vår fulle støtte.

17340cookie-checkPalestina – steinkasting og skarpe skudd