Palestina og Israel

Ære Rabbi Moshe Hirsch

Han er død, min venn Rabbi Moshe Hirsch. Han avled tidligere denne måneden. Jeg har kalt ham ?min venn? siden jeg traff ham i hans hjem, i kvartalet Mea Shearim i det østlige Jerusalem, for et par tiår siden.


Jeg ventet på ham ved hans dør. Jeg var blitt fortalt at han var ute i et ærend. Så kommer han, smilende og vennlig. Øynene, tenker jeg, virker snille. Han ser på meg, litt spørrende kanskje. Og lurer på hvem jeg er, og vel hva jeg vil.

En liten samtale, bare? Og kanskje et kort intervju? Rabbi Moshe Hirsch nikker vennlig, og svarer på mine spørsmål.

– Jødedom er et religiøst begrep, sier han. ? Jøder er de som tror på Gud, og lever etter Hans hellige skrift, Toraen. Sionisme derimot, er et nasjonalistisk begrep. Sionister er jøder som vil ha et språk og et eget land, etter verdlig ideologi.

– Sionistene vil endre jødenes historiske og religiøse oppgave, mener han. – I stedet for å oppfylle rollen som den hellige skriftens folk, blir jøder et folk i opprustning og krig. Det er en katastrofe for jødedommen og de verdier den representerer, mener Hirsch, at jødiske nasjonalister har fått så stor makt.

– Dette landet tilhører dem som bodde her før den sionistiske innvandringen, nemlig palestinerne, sier han. ? Palestinerne ble jaget bort, og jorda deres tatt av sionistiske innvandrere. Det var et godt forhold mellom jøder og arabere i Palestina, fra gammelt av, sier han. Men med sionismen ble dette endret. Nå tror mange jøder at sionismens interesser er deres interesser. Men ideen om en jødisk stat, er i strid med jødedommen som religion, mener Moshe Hirsch.

Hvilket ærend var det han var i? Han hadde kastet stein på israelske soldater. De vanærer det hellige landet, mente han. Den gruppen han er talsmann for, Naturei Karta, anerkjenner ikke den israelske staten.

Nå er han død, Rabbi Moshe Hirsch. Men ordene hans skal leve. Og inntil flere ser sannheten i dem, skal mange fortsette å dø i Gaza, på Vestbredden og andre steder der de israelske soldatene har makt.

Zionists have hijacked the Jewish religion

22490cookie-checkÆre Rabbi Moshe Hirsch