Palestina og Israel

Israel okkuperer Palestina

I en helsides annonse i Klassekampen, lørdag 22. mai, heter det: “Israel har siden 1967 okkupert Palestina.” Men kjære, hva skjedde før 1967? Var ikke Palestina okkupert?


FNs hovedforsamling hadde anbefalt i et vedtak ? ikke bindende for noen ? at Palestina skulle deles, og ville gi med enn halvparten av landet til en minoritet av i hovedsak europeiske, (jødiske) innvandrere. Disse hadde snart tilranet seg mere av landet. Ta Jerusalem, for eksempel. I følge FNs ?delingsplan? skulle Jerusalem bli en internasjonal by. Men de sionistiske, jødiske innvandrerne tok straks den vestlige delen av byen, og innlemmet den i sin egen stat, Israel.

Et apropos: Jeg besøkte en gang Vestbredden – også okkupert av Israel, og snakket med en ledende, jødisk settler. Han sa, om Israels politikk i Palestina ? med stadig å etablere ?fakta?: ?Hundene bjeffer, men karavanen fortsetter.?

Nå har ?karavanen? passert Jerusalem, og er kommet langt inn på Vestbredden. Ingen ?bjeffer? lenger om Vest-Jerusalem, eller andre områder som Israel tidligere har lagt under seg. Nå begynner ?historien? i 1967, skal man ta utgangspunkt i annonsen over.

Men det er feil! Å godta dette, er å svikte palestinerne.

22500cookie-checkIsrael okkuperer Palestina