Palestina og Israel

Ære til Ilan Pappé

Takk til Ilan Pappé, anti-sionistisk jøde, som maner til frihet for palestinerne og full boikott av Israel, i Klassekampen 24. november.


Kun en internasjonal boikott kan presse Israel til å oppheve okkupasjonen og stanse apartheidpolitikken mot palestinerne, mener han. Likevel ? er det slik?

Ta okkupasjonen. Hvorfor er det så vanskelig for Israel å stanse nybygging av jødiske bosettinger i palestinske, okkuperte områder? Forklaringen ligger i sionismen, den rådende ideologien i Israel. Den ideologi fremmer det synet at Palestina egentlig er ?jødisk? land, gitt jødene ved en guddommelig åpenbaring.

Jerusalem og Vestbredden, for å ta de områdene, hører ?egentlig? Israel til! Hver eneste israelsk statsminister, siden staten Israel ble opprettet, har stått for det synet, med stor støtte i den jødisk-israelske befolkningen. Og man gir ikke fra seg ?eget? land!

Det Øverste Rabbinske Råd i Israel har bekreftet denne mening, at det er forbudt etter jødisk lov, å gi fra seg noen del av Landet Israel ? det vil si, av det historiske Israel, som også innbefatter Vestbredden og Jerusalem. Statsminister Benjamin Netanyahu har selv sagt om både Vestbredden og Jerusalem, at de er deler av ?selve Israel?.

To forhold kan likevel medvirke til at det etter jødisk lov, kan være berettiget å gi fra seg deler av landet. Det ene er om en militær operasjon, for å sikre landet, etter generalers mening ikke vil kunne lykkes. Det andre er om dét å holde på områdene, skal bety tap av (jødiske) liv.

I dette ligger veien videre. Boikott er bra, men ikke nok! Væpnet motstandskamp er faktisk veien å gå, for å stagge og bekjempe den israelske kolonialismen, og bygge Palestina. Vi må ikke sette til side det!

22840cookie-checkÆre til Ilan Pappé