Norge

Farlig om ?fritt ord?

Jeg er for at trosoppfatninger kritiseres, at eksistensielle systemer analyseres og at det pågår en saklig debatt med skarpe intellektuelle meninger om standpunkter, moral og idealer, om livssyn og religioner. Men sjikane, forhåning og ydmykelse? Ikke i mitt navn!


Jeg ser Arild Rønsen gjør meg en visitt i spalten sin, i denne avis 15. mai. Han tillegger meg formuleringer jeg ikke kjenner meg igjen i, men det skal jeg la være. Viktigere er det å peke på dette:

?Vi lever i en risikabel verden, og forfattere som ikke viser respekt for andres religion, får finne seg i å få en kniv i magen.? Dette sitatet fra filosofen Arild Haaland sier noe sant om verden. Vi kan ønske å oppdra folk til ikke å reagere synderlig dersom de blir spyttet på. Men noen vil gjøre det! Slik er vel menneskets natur. Arild Rønsen vil ha retten til å ?spytte? ? eller med penere ord: sjikanere, forhåne, krenke, ydmyke. Per Edgar Kokkvold mener også dette, i den samme avis: Religiøse bør ?gjennomkrenkes?, sier han. Men ønsker vi et samfunn med slikt?

Da anfører jeg et sitat til, og denne gangen fra en rabbi: ?I et sivilisert samfunn bør vi skape respekt for andres tro. Vi skal ikke la den svertes og latterliggjøres, så det skapes harme, og oppstår hat og konflikter.? (Rabbi Jakobovich)

Eller for å sitere fra Koranen: ?Du skal ikke snakke nedlatende om det de tror på, i stedet for Gud!? (5, 108)

Og med utgangspunkt i dette siste: Muslimer ler ikke av for eksempel ateister (selv om det kunne være grunnlag for det), slik ateister vil le av muslimer. Vi skal tilstreve harmoniske samfunn.

Men Rønsen vil ha ytringer uten grenser! Han ønsker å få ut (unnskyld) ?gørra?. Skal alt få ?komme ut?, som han skriver? Rasistiske ytringer også? Arild Rønsen vil det!

Da er vi tilbake i 30-årene! Det kan bli ?jøde-plakater? på husveggene, med tekster som (unnskyld) dette: ?Jødene ut!?, ?Kjøp ikke jødiske varer!?, ?Jødene er pantelånere!?. Rønsen godtar vel også en ENGINE tegning av ?smussige? jøder, med (unnskyld) ?store neser?, og grådige blikk for penger? Nei, dette ønsker vi ikke!

Men Rønsen vil ha tilsvarende om muslimer! Han forsvarer nedrige tegninger av frynsete muslimer, uhyggelige og skremmende, med bomber og granater i turbanen! Ja, muslimenes fremste ideal, profeten Muhammed (fred med ham), skal kunne tegnes slik! Arild Rønsen ønsker det.

Da tilspisser han konflikter i samfunnet! Han setter sin sekulære tro over andres tro, og sier om trosoppfatninger i samfunnet at de kan ikke leve sammen i fordragelighet! Da kan Arild Haaland få rett!

For ikke å bli misforstått: Jeg er for at trosoppfatninger kritiseres, at eksistensielle systemer analyseres og at det pågår en saklig debatt med skarpe intellektuelle meninger om standpunkter, moral og idealer, om livssyn og religioner. Men sjikane, forhåning og ydmykelse? Ikke i mitt navn!

Trond Ali Linstad (red.)

21640cookie-checkFarlig om ?fritt ord?