Spørsmål og Svar

Renter i islam

Spørsmål:

Assalam alaikum

Jeg har et spørsmål om bank og renter. Jeg synes det virker veldig vanskelig å unngå renter når man bor i Norge. Man kan ikke være uten bank og hvis man har penger i banken får man renteinntekter enten man vil det eller ikke. Er dette forbudt i Islam? Jeg har også studielån fra tiden før jeg ble muslim og jeg har ikke noe valg med tanke på å betale renter på dette lånet. Jeg er også veldig usikker på om det er galt å ta opp lån hvis jeg vil kjøpe hus/leilighet i fremtiden. Det er ingen Islamsk bank i Norge som jeg vet om som tilbyr rentefritt lån. Har lest at Koranen snakker mest om ågerrenter, men mange lærde sier at absolutt all rente er forbudt. Så jeg synes det er veldig vanskelig å vite hvordan man skal unngå å gjøre noe galt. Hva er dine/deres tanker om dette?

Hilsen Marthe


Svar:

Assalam alaikum

Takk for spørsmål. Man kan ikke være uten «renter» i Norge. Det er renter også når du bruker bankkort. Og på mye annet. Og husk at regler i islam i bunnen skal være fornuftige. Det er ikke blinde pålegg. Du blir bedt om å tenke etter.

Med «renter» som forbud i islam, menes «ågerrenter» – altså utbytting av en svakere part. Det er ikke lov! Annet er tillat og kan være nødvendig, som å ta lån for å kjøpe et sted å bo, studielån, osv. Slikt er lov i det samfunnet vi lever. Islam er fornuftig og klokt.

Mvh
Red

20890cookie-checkRenter i islam
Tags