Tilbakemeldinger

Å snu en dårlig ting til noe godt

En støtteerklæring i medaljestriden


Kjære Trond Ali

Om dagens Palestina-artikkel i Klassekampen. Men først et par ord om medaljen: Som ?salig? Mao sa: ?Det handler om å snu en dårlig ting til en god ting?, noe du sannelig gjorde i medaljesaken. For vel er det så at det sikkert er gøy å ha en medalje hengende rundt halsen. Men hadde dette gått stille og fredelig for seg, så ville verken du, Urtehagen eller Palestina-saken fått den oppmerksomheten den fikk de hektiske dagene det pågikk. Og i den sammenhengen må jeg si at det står stor respekt av den verdigheten du utviste i alle intervjuer da det sto på som verst.

Så til Palestina: Det er befriende å lese en artikkel preget av historiekunnskap, for historieløshet er jo det dominerende trekket i dag, ikke bare i Midtøsten-sammenheng, men på alle områder. Ikke minst mitt, som er skole. Når det gjelder Palestina har også jeg ? etter at jeg kvittet meg med den sentimentale Israel-fascinasjonen (holocaust og kibbutz) ? kommet fram til at en en-stats-løsning må komme, at det må bli en stat der flere kulturer lever sammen (som i Cordoba på 1200-tallet og faktisk i mange andre stater i dag, ikke minst i USA). Så hvorfor skulle ikke arabere, kristne, vi fritenkere/humanetikere ? og jøder kunne leve sine parallelle, likestilte liv? Alle disse gruppene befolket jo området også før FN ? med solid norsk støtte (Trygve Lie) ? etablerte Staten Israel i 1948 og ga indirekte grønt lys for et apartheid-regime.

Så tilbake til deg; for meg står det som et underlig paradoks at du ? som politisk radikaler (og vel fritenker (ateist)) ? ikke bare gikk hen og ble religiøs, men at du gikk hen og ble muslim. Nå er ikke det siste så støytgæli i mine øyne, for meg er den ene religionen like virkelighetsfjern og uegnet i byggingen av et tolerant samfunn som den andre. Derfor stopper det opp for meg, det at du overhodet konverterte fra rasjonalisme (hvis jeg ikke tar feil) til religion.

Dette bare som en undring, Trond Ali. Og så ønsker jeg deg lykke til videre med arbeidet i Urtehagen.

Beste hilsener
Kjell

25200cookie-checkÅ snu en dårlig ting til noe godt