Irak

Blant de største og mest farlige pilegrimsreiser

Den er nå; en av de største og farligste pilegrimsreiser i verden! Millioner av shia-muslimer risikerer livet ved å dra gjennom Irak nær IS-kontrollerte områder.


De er på vei til Karbala, et godt stykke unna Bagdad, for å markere den hellige dag Arbaeen nå i desember, på en reise som tidligere har vært utsatte for tallrike terrorangrep.

Arbaeen markerer slutten på en 40-dager lang sørgeperiode etter Ashura; den religiøse markeringen der man minnes dødsdagen for Profet Muhammeds barnebarn; Imam Hussein i år 689. Shia-muslimer ærer ham som sin tredje imam og sørger over hans nederlag i slaget ved Karbala da han og hans følgesvenner ble drept og halshugget av kalif Yazid ? en terroristisk leder med likhetspunkter til dagens IS.

I byen er imam Husseins gravplass, som blir besøkt av rundt 20 millioner mennesker fra et 40-tall land hvert år. De blir utsatt for bilbomber og selvmordsbomber av IS-terrorister som ser dem som avvikere og ikke-troende og vil drepe dem, så mange som mulig.

Mange tar reisen til Karbala til fots, gjerne over mange mil. Rundt Karbala utgjør de et massehav som strekker seg over flere kilometer.

Noen kristne er også med (se bilder under) ? i solidaritet med sine muslimske brødre og søstre.

Imam Hussein og hans følgesvenner ofret livet for islam ? mot frafall, degenerasjon og terrorisme. Han æres og minnes for det, som det beste eksempel.

28840cookie-checkBlant de største og mest farlige pilegrimsreiser