Regler

Er svinekjøtt skadelig?

Koranen sier at troende ikke skal spise svinekjøtt. – Hvorfor? Ja, er det kjøttet skadelig? Vi vet at trikiner – en farlig parasitt ? kan holde til i kjøttet.


Og får man parasitten i seg, ved å spise infisert svinekjøtt, kan man bli meget alvorlig syk. Nå kontrolleres svinekjøtt for trikiner i de fleste land, så sannsynligheten er liten for at man får i seg parasitten. I hvert fall er det slik i dag.

Men fins andre faremomenter ved å spise svinekjøtt? Ja, det kan godt være ? med kjente eller mindre kjente begrunnelser, slik vi vet det i dag. Her følger noen antydete grunner for ikke å spise svinekjøtt, sent oss av en leser av denne hjemmesiden. Den vitenskapelige holdbarhet er ikke klargjort, det er så, men vi kan ta det som innspill til refleksjon.

Rheumatisme
Det er anført at visse reumatiske sykdommer kan oppstå, eller forverres, om man spiser svinekjøtt. Svinekjøtt kan på et vis, ?trimme? vårt immunsystem så det slår ut mot eget vev. Resultatet kan bli reumatiske plager og eventuelt slike sykdommer. Svinekjøtt har på mange vis, likehetspunkter med menneskets eget vev, og immunstoffer som lages mot svinekjøtt, kan ?feilkobles? til å ramme eget vev.

Allergier
Svinekjøtt skal inneholde mye histaminer. Det kan gi irritasjoner og kløe, eventuelt også astma, blir det hevdet.

Kreft
Svinekjøtt kan virke fremmende for visse ENGINEr kreft. Kjøttet skal være kreftformer i spiserør, mage og tarm, hevdes det.

Fett og kolesterol
Svinekjøtt skal inneholde mye intracellulært fett, dvs. fett inne i cellene, og ikke bare utenfor – i bindevevet, som hos andre dyr. At svinekjøtt bokstavelig talt kan stekes “i eget fett”, er et kjent fenomen. Fett inneholder langt flere kalorier enn karbohydrater og proteiner, og fettet er unødvendig for kroppen vår. Det bidrar til fedme, og fremmer uønskete forhold som blodpropp, arteriosklerose og høyt blodtrykk, heves det.

Stort svovelinnhold m.m.
Svinekjøtt inneholder mye svovel, som kan virke negativt på brusk i ledd, og derfor gi leddplager og lignende. Videre er det mye veksthormon for svin i kjøttet, og det kan også være uheldig for mennesket.

Menneskegift (homotoksin)?
Enkelte som har forsket på svinekjøtt, mener at kjøttet kan inneholde et homotoksin (giftstoff) som i seg selv virker skadelig på mennesket.

Uegnet ? også som dyrefor
Det er gjort foringsforsøk med svinekjøtt på forsøksdyr. Resultatet synes å vise at for eksempel mus, som får svinekjøtt å spise, utviklet kreft og hudsykdommer i større grad enn andre mus. Hunder som fores med svinekjøtt, får plager (kløe og andre lidelser) som andre hunder ikke får. Rovdyr som løver og tigere, bør heller ikke spise svinekjøtt, da de visstnok får plager av det.

Bedre helse uten svin
Visse undersøkelser som skal ha vært gjort, blant folk som spiser, eller ikke spiser mye svinekjøtt, skal ha vist en bedre generell helse blant dem som ikke spiser slikt kjøtt.

Konklusjon
Ikke alt av dette er vitenskapelig klargjort. Noen vil ha innsigelser til det. Det er som sagt, innspill fra en leser. Likevel: Bør vi tenke over dette? Og kanskje si: Nei takk ? til svinekjøtt?

Red.

23741cookie-checkEr svinekjøtt skadelig?