Spørsmål og Svar

Familieproblem

Spørsmål:

Jeg er ei norsk jente på 25 år. Jeg har bodd sammen med mannen jeg elsker i tre år nå. Han er shia.

Jeg har et problem, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.

Problemet er at han og moren min ikke kommer overens i det hele tatt. Hun har kalt ham mange stygge ting, og snakket stygt om Islam. Det har vært sånn helt siden jeg og han begynte å være sammen for snart fire år siden.

Spesielt ble hun rasende da jeg for tre år siden ble gravid. Hun godtok ham ikke, og jeg har hatt det helt forferdelig.

Han har forbudt meg å ringe henne, sende brev eller besøke henne, fordi han mener at hun skadet oss. Men til tross for dette har jeg besøkt henne, for hun er jo likevel min mor. Nå føler jeg meg så ?skitten?, siden jeg ikke har fortalt ham at jeg har besøkt henne flere ganger uten at han vet om det.

Hun forlanger å ha kontakt med meg og datteren vår. Men vi kan ikke fortsette å besøke henne fordi datteren vår vil fortelle det til faren. Og det tør jeg ikke, for jeg vil ikke miste ham.

Jeg føler at jeg står mellom de to, som jeg er så glad i. Hva skal jeg gjøre? Resten av familien min er sur på meg fordi det er så lenge siden jeg besøkte moren min. De forstår ikke at jeg skal ha hjerte til å sette henne til side.

Jeg er så glad i moren til mannen min og resten av familien hans. Jeg vil bare flytte til Iran og aldri mer komme tilbake til Norge.

Hva skal jeg gjøre? Jeg vil ikke kunne klare å aldri mer se min mor eller mannen min igjen. (Vi er ikke gift enda, men jeg ønsker av hele mitt hjerte å gifte meg med ham snart).

Håper dere kan hjelpe meg, for jeg trenger hjelp.

På forhånd takk.


Svar:

Hei, og assalam!

Jeg synes ikke at du skal fortvile. For dette må det finnes en løsning på.

På én måte er du heldig: Du har to som du er svært glad i! Og ingen av dem vil du miste. Jeg synes at du skal holde fast ved dem begge.

Jeg synes du må få mannen din til å forstå at du ikke kan bryte kontakten med din mor! Og det uansett om han oppfatter henne som uvennlig eller ikke. Det burde han forstå, som muslim! Det er mange eksempler fra islam som viser at en mor er den som står først til å æres og respekteres av en person. Dette er et velkjent hadith (eksempel fra profeten Muhammed, fred med ham):

En mann spurte Profeten hvem som mest fortjente hans kjærlighet og omsorg. Og Profeten svarte: ?Din mor?. Profeten gjentok dette ytterligere to ganger? ?din mor? – før han sa: ?Din far?.

Enhver har plikt til å ære sin mor! Du gjør rett i å besøke henne, og la henne være sammen med datteren din. Dersom du avviser din mor ? vil muslimer si ? skal du svare for det på Dommens dag. Din mann må forstå det.

Men du bør jo ta opp med din mor, at hun må slutte å rakke ned på din mann, og snakke nedsettende om islam. Du må minne henne om at da sårer hun dine følelser, og gjør livet vanskelig for deg. Hun snakker stygt om sitt barnebarns far. Det skal hun ikke gjøre. Du må prøve å få henne til å skjerpe seg på dette.

Men selv om hun skulle fortsette med det ? jeg håper at hun ikke gjør det ? så skal min mann forstå at du må kunne ha et forhold til din mor. Det lærer islam! Et eksempel til, fra islams første tid:

Profeten og de første muslimene ble hånet og forfulgt i Mekka, og måtte flykte til Medina. De som ikke ville tro, eller som dyrket andre guder, ble igjen i Mekka. En troende kvinne i Medina gikk til Profeten og spurte: ?Min mor i Mekka som ikke er muslim, vil besøke meg her i Medina. Skal jeg vise henne hengivenhet?? Og Profeten svarte: ?Ja, visst! Vis henne all hengivenhet!?

Det samme vil jeg si til deg: ?Vis din mor hengivenhet?. Det er et påbud fra Profeten. Din mann ? som du også er glad i ? bør forstå det.

Jeg håper det skal komme til en forståelse mellom dere. Og det her i Norge! Videre håper jeg at dere snart blir gift?

Vennlig hilsen
Red.

21670cookie-checkFamilieproblem