Palestina og Israel

Israel er den største ulykken som har rammet det jødiske folk

Den tidligere israelske elitesoldaten Miko Peled besøkte nylig Bergen. Han ber nordmenn boikotte Israel.


– I dag er det mange som tror at Israel representerer jødene. Det er så feil som det kan bli. Israel er en kriminell, rasistisk stat som ikke har noe jødisk ved seg i det hele tatt. Det bor jøder der, men de representerer ikke verdens jøder og vår kultur, sier Peled og legger til:

– Men Israel sier det hele tiden. Kritiserer du oss, så kritiserer du alle verdens jøder.

– Israel en ulykke for jødene

Han mener bruken av ordet «antisemitt» brukes bevisst mot alle som kritiserer staten Israel.

– Å bruke begrepet antisemitt om motstandere av Israels politikk, gjøres over hele verden. De fleste jøder bor ikke i Israel. Å implisere alle jøder i de kriminelle handlingene som utføres av den Israelske staten, er feil. Den jødiske staten er den største ulykken som har rammet det jødiske folk i moderne tid, sier Peled.

– Dette er sterke ord om et folk som opplevde Holocaust og ønsket et eget land?

– Holocaust var forferdelig, men du må huske at de fleste Holocaust-ofrene ikke dro til Israel. De hadde opplevd antisemittisme og rasisme, og ville ikke til den nye jødiske staten. Under ti prosent dro til Israel. Det var en kraftfull protest, sier Peled.

– Men er ikke Israel Midtøstens eneste demokrati?

– Det er en dårlig vits. Hvordan kan du si noe sånt? Israel er et land som har politiske fanger. Det de har gjort, er å ta apartheid til nye høyder. Det er et demokrati for israelske jøder. Bare for dem. Det kunne like gjerne vært en jødisk koloni på månen vi snakket om, sier han.

– Boikott Israel

Peled som bor i San Diego i USA, er ofte på besøk i Israel. Han mener det er store likhetstrekk med det Sør-Afrika som holdt Nelson Mandela i fengsel, og dagens Israel. Det eneste som vil endre Israels politikk er boikott, ifølge Peled.

– Blir du sett på som en forræder i Israel?

– Hvis de kaller meg det, er det en ære. At rasister kaller meg det, er en hedersbevisning. Men boken min er ennå ikke oversatt til hebraisk, så jeg vet ikke hvordan den vil bli tatt imot.

Peled har ingen tro på en to-statsløsning.

– Løsningen er en stat med like rettigheter for alle innbyggerne, både for jøder og palestinerne, sier han.

(Kilde: Aftenbladet Verden, 07.09.14.)

27240cookie-checkIsrael er den største ulykken som har rammet det jødiske folk