Palestina og Israel

“(Israel-)lobbyen som vil rope ‘anti-semittisme’ straks det reises kritikk mot Israel” (Robert Fisk)

Ja, dette er velkjent. Sionistene – de ideologiske støttespillerne for staten Israel – vil straks kalle sine motstandere for «anti-semitter» når kritikk reises mot Israel. Slik ønsker de å avfeie kritikk, døyve kritikk, kneble kritikk. For hvem vil vel bli kalt «antisemitt»? – «Rasist»? Ja, «jødehater»»? Så da kan det være bedre å tie.


I hvert fall kan det være vanskelig å fremme en dypere kritikk av Israel, la oss si en systemkritikk, som for eksempel av den ideologi som Israel bygger på: sionismen. Da vil skjellsordene komme! Godtas kan kanskje kun en løftet pekefinger, om at det stadig å ta mer palestinsk land, og bygge nye bosettinger på det, ikke er «pent» av Israel, og kanskje heller ikke «fornuftig». Det er alt! Mens Israel fortsetter å ta stadig med palestinsk jord og bygge stadig flere kolonier på den jorda.

Jeg traff en gang en jødisk settler på den Israel-okkuperte Vestbredden. Han sa, om denne hjelpeløse og egentlig så ubetydelige kritikken: «Hundene bjeffer, men karavanen fortsetter.» Og slik er det: Noen «bjeffer», i en forsiktig kritikk. Men karavanen – den israelske prosessen med å ta over stadig mer av Palestina og fordrive den palestinske befolkningen på den – den  fortsetter.

Og kommer du med en mer dyptgående kritikk av den, så er du straks «antisemitt». Det skal vi ikke godta.

Full article (The Independent)

25360cookie-check“(Israel-)lobbyen som vil rope ‘anti-semittisme’ straks det reises kritikk mot Israel” (Robert Fisk)