Palestina og Israel

Israel og apartheid

Aftenpostens journalist Halvor Tjønn har en større artikkel 6. desember, om det stemmer at Nelson Mandela har rakket ned på den israelske okkupasjonen, og om politikken til dagens Israel kan sammenliknes med apartheid-systemet i Sør-Afrika.


Aftenpostens journalist Halvor Tjønn har en større artikkel i denne avis 6. desember, om dette spørsmål: Har Nelson Mandela, frigjøringshelten fra Sør-Afrika, «rakket ned på den israelske okkupasjonen av palestinske områder,» som det heter i billedteksten? Tjønn spør: «Satte han (Nelson Mandela) Israels politikk i samme bås som apartheid-systemet han hadde nedkjempet i Sør-Afrika?»

Tjønn viser til et sitat fra Palestinakomiteens Facebook-side som skal vise seg å være feil. Den israelske ambassaden i Oslo har protestert, og får stor plass i avisa til å avvise påstanden om israelsk politikk og apartheid.

Til det faktiske forhold: Kan Israels politikk settes i bås med apartheid-systemet i Sør-Afrika? Og har Nelson Mandela uttalt seg om det? Tidligere president i USA, Jimmy Carter, utga i 2006 en bok med tittelen: ?Palestine: Peace Not Apartheid?. Apartheid-begrepet viste til Israels politikk. Carter fant begrepet relevant. I en ny bok om temaet, utgitt i 2009 med tittelen: *We Can Have Peace In The Holy Land: A Plan That Will Work?, forsvarer Jimmy Carter bruken av ordet apartheid i den første boka, og skriver: «Nelson Mandela, erkebiskop Desmond Tuto, og menneskerettsforkjempere fra Sør-Afrika som har besøkt landområdene, har brukt den samme beskrivelsen.»

Da har vel Nelson Mandela uttalt seg om forholdet? Og brukt ordet apartheid? Som kan være et relevant begrep om den israelske politikken.


Aktuelle lenker
Ministre fra Sør-Afrika nekter å besøke et rasistisk sionistisk Israel
Israel deltaker ikke på begravelsen til Nelson Mandela. ( Israelsk avis )
Desmund Tutu sammenlikner sionismen med Apartheid. ( Jewish Voice for Peace )
Mahatma Gandhi sterk kritisk til sionismen
– …

26370cookie-checkIsrael og apartheid