Palestina og Israel

Palestina

Palestina ligger helt vest på det asiatiske kontinent, ved Middelhavets østkyst. Landet grenser i nord til Syria og Libanon, i vest til Middelhavet, i sør til Egypt og i øst til Jordan. Landarealet er
26.320 kvadratkilometer.


Fjell
Jabal Yarmuk, 1.189 m.o.h.
Jabal Heider, 1.031 m.o.h.
Jabal Asur, 1.000 m.o.h.
Jabal Adathir, 990 m.o.h.
Jabal Ebal, 925 m.o.h.

Elver
Jordan, 253 km.
Yarmuk, 40 km.
Nahr el Muqatta, 13 km.
Nahr el Auja, 26 km.

Historie
Palestina har gitt opphav til en av verdens eldste sivilisasjoner. Flere hundreår før de første hebreiske stammer vandret inn i området, hadde det i Palestina oppstått en enestående kultur. I denne perioden ble de første landsbyer i historien bygd her, mener forskerne.
    Palestina ble i hovedsak arabisk og islamsk mot slutten av det 7. århundret, og har senere beholdt denne karakteren.

Israelske sionister hevder at Palestina var ?et land uten folk?, som ble gitt til ?et folk uten land?, jødene. Men dette er feil, det var allerede et folk der, og det var for størstedelen arabisk og islamsk.
    ?Fram til 1948 var ikke-jøder i overveldende flertall. Under og etter konflikten med arabiske styrker i 1948 flyktet et stort antall arabere, eller de ble drevet bort.? (Area Handbook for Israel, U.S. Government Printing Office 1970)

Palestina var veldyrket. Ta denne beskrivelsen av f.eks. Jaffa, før jødiske innvandrere kom til landet:
    ?Byen fortjener sitt navn, Yafa, som betyr Den skjønne, ikke minst for sine vakre frukthager.
    De utallige appelsintrær, epletrær, sitron-, fiken- og mandeltrær og mange andre frukttrær, og de tallrike palmene, utgjør en eneste stor hage. Og mellom dem reiser det seg vakre landsbyer.
    Når trærne står i blomst, skapes dufter som kan merkes vidt omkring.? (Handbook for Travellers in Syria and Palestine, Murrey, London 1868.)

Eller ta denne beskrivelsen av Betlehem, eller ?Brødets Hus?, som ? . . . ligger på en langstrakt åsrygg, omlag ni kilometer fra Jerusalem. Området er vel oppdyrket, med terrasser langs åssidene og frodige åkrer i dalen nedenfor. På terrassene vokser det rikelig med vindruer og fikentrær …
    Slik er Betlehem som et vakkert bilde, av firkantede steinhus med runde, buede tak tett i tett ved siden av hverandre, liksom hagene og de grønne lundene nedenfor.? (Cook?s Tourist Handbook for Palestine and Syria. London 1911.)

Palestina i dag
Palestina ligger i krysningspunktet mellom tre verdensdeler og har derfor alltid vært strategisk viktig. I dag er Palestina blant de mest omtalte og konfliktfylte områder i verden.
    Så hva blir Palestinas framtid? Kan det vokse i pakt med sitt opphav, som et land som ?Gud har velsignet??
    Eller forblir det et område i krig, hærtatt av en innvandrende okkupasjonsmakt?

17370cookie-checkPalestina