Palestina og Israel

Problem å bære davidstjernen

?Før bar jeg davidstjernen med stolthet,? skriver jødiske Nikolaj Kahn i en kronikk i Aftenposten 8. november. I dag bruker han ikke davidstjernen fordi han vil beskytte seg selv mot det å føle seg uønsket.


Hva kan være grunnen til det; at en jøde i dag føler seg utsatt ved bruk av davidstjernen? Årsaken kan ligge i Staten Israel. Den staten har davidstjernen i sitt flagg. Det betyr at davidstjernen, i det israelske flagget, er symbol over illegale jødiske bosettinger på den okkuperte Vestbredden, følger israelske soldater som driver bort palestinere, og er festet til israelske tanks på vei inn i Gaza eller andre palestinske byer.

«Slutt å drepe palestinske barn!» Replikken falt på et fly til Oslo. Jeg hadde invitert til Norge to antisionistiske jøder, fra organisasjonen Neturei Karta («Jøder mot sionismen og staten Israel»). De to bar tradisjonelle jødiske klær, med sorte hatter og frakker, og hadde lange hårlokker ned langs ørene. En norsk medpassasjer hadde lent seg mot dem, og kommet med den replikken.

Her var den missplassert; de to jøder var mot Staten Israel. Som de mener er i strid med judaismen. De bar heller ikke davidstjernen, som mange assosierer med Staten Israel. Tvert om hadde de pins med palestinske flagg, som de hentet frem på sammenkomster og møter.

Davidstjernen forbindes i dag med Staten Israel, og tilhørende okkupasjon og undertrykking.

Derfor kan den være vanskelig å bære. Dessverre er det blitt slik nå.

26230cookie-checkProblem å bære davidstjernen