Midtøsten

USA kan starte krig i Persiabukta

”Den persiske gulf kan eksplodere hvis Iran stenger Hormuzstredet.” Det skrier avisene om dagen. Men ”eksplodere”; hvorfor ikke bruke klare ord? Hvis Iran stenger Hormuzstredet, vil USA gå til krig.


Det er et forvisset faktum. Skjønt krigen kan alt være startet. For den økonomiske blokaden som USA har iverksatt mot Iran, vil i internasjonal sammenheng av mange være oppfattet som en krigserklæring.

En aktuell presidentkandidat i USA, republikaneren Ron Paul ? og han endte som nummer tre i primærvalget i Iowa nylig, med 21 prosent av stemmene ? har karakterisert de amerikanske sanksjonene mot Iran, som en «krigshandling».

Nå seiler en amerikansk, og vestlig, krigsflåte gjennom Hormuzstredet. Den disponerer kjernefysiske våpen. Det ledende amerikanske hangarskipet i den flåten, er selv kjernefysisk drevet. Hvilken demonstrasjon av vestlig dominans! I hvert fall: Iran kan oppfatte det slik.

USA, og vestlige makter, ser Hormuzstredet av vesentlig betydning ? og det med rette ? for sin egen økonomi. Andre skal måtte underordne seg det. Gulfen må være tilrettelagt så vestlige interesser blir ivaretatt! Ellers starter de makter, krig.

24000cookie-checkUSA kan starte krig i Persiabukta