Midtøsten

Vesten: «Rule the world»?

Se på dette kartet, over vestlige militære baser i Midtøsten. De blå punktene viser amerikanske militær baser, og de røde viser britiske militære baser. (Kartet er fra den britiske avisa Independent, 2. november 2012.)


Som vi ser: Vestlige militære baser er «over alt». De finnes alle steder i dette strategisk viktige område, i oljerike gulfstater og langs inn- og utfartsveier for dem, til beskyttelse av og forsvar for, som det heter, «vestlige interesser». Om nødvendig med militær makt. Og behovet for nye baser øker.

Men hvis noen motsetter seg dette? At vestlige militære baser, og alt som følger med, skal være til stede i deres forgård? Ruvende militære installasjoner, fly- og marinebaser? Og tusentalls vestlige soldater?

Folk flest vil gjerne motsette seg slik fremmed påtvungenhet, det kan vi lære av historien. Og når disse fremmede ? her vestlige stormakter ? også installerer og underbygger herskere, eller får veltet lokale ledere, så bidrar det ikke til velvilje. Mange vil motsette seg dette. Men da kan du få et problem. Det kan bli sendt droner mot deg, eller huset der du bor kan bli bombet. Og før du vet ordet av det, så er du en registrert «terrorist».

Du er en fiende av «demokrati» og av «menneskerettigheter». Og du fortjener ikke bedre enn droner, og kanskje bomber i hodet. Det står i vestlige aviser også. Og går du videre på din vei, i protest mot de reaksjoner du møter, så er du så visst ille ute. For er det ikke slikt som skjer?

25890cookie-checkVesten: «Rule the world»?