Spørsmål og Svar

Barn og gale ting

Spørsmål:

Hei

Jeg er en muslimsk jente som lurer på om barn er uskyldige, uansett hvilke feil de gjør. Folk sier forskjellige ting og har ulike meninger.

Alle gjør jo feil, ingen blir født opplært om hva som er haram og halal. Det er noe man lærer underveis. Jeg håper det jeg skriver er rett.

Jeg angrer på ulike feil jeg har gjort så langt i livet (og som sikkert er vanlig innenfor Islam), og jeg ber til Allah om tilgivelse. Det kommer perioder hvor jeg angrer veldig, og har dårlig magefølelse lenge. Jeg ber om tilgivelse, men feilene vil alltid være der. Jeg trøster meg med at det finnes folk som gjør mye verre feil enn jeg har gjort. Jeg tenker noen ganger at barn vet ikke hvor alvorlig ulike feil er. Allah er snill og tilgir masse.

Noen sier at barn er uskyldige uansett hva de kan finne på å gjøre. Og noen sier at det er lik straff om et barn gjør en feil og en voksen gjør den samme. Jeg håper det ikke er sant, og håper at barn blir lettere tilgitt enn en voksen med samme feil.

Jeg håper at man blir tilgitt når man angrer, og at det å angre er det viktigste etter at man har gjort feil (med mindre det har vært drap), spesielt om et barn.

Håper på svar.

På forhånd takk!

Hilsen
ei usikker 15 år gammel jente.


Svar:

Hei, du jente! Takk for mail.

Så fint og ettertenksomt du skriver! Da blir det også lett å svare. Tingene du tar opp er greie nok. Jeg vil svare slik:

1.) Allment sett så sier Islam at enhver skal vurderes – ikke bare ut fra det gale en har gjort, men ut fra de forutsetninger man har hatt! En voksen person med kunnskap og viten om hva som er galt og rett, skal om han eller hun gjør noe galt, bli vurdert på en helt annen måte enn en ? for eksempel et barn ? som ikke vet så mye om rett og galt! Dette er helt klart! Jeg tror du kan legge bekymringene dine til side.

2.) Islam sier at «Gud er barmhjertig og nådig», det står alle steder i Korane!. Det betyr at Gud kan tilgi alt galt en har gjort, om en virkelig angrer og er lei for det. Og endrer seg tilsvarende deretter.

Og ikke bare det! Du skiver: «Jeg ber om tilgivelse, men feilene vil alltid være der.» Det er feil! Feilene vil ikke «alltid være der»! Tvert om: Gud visker dem ut, når en angrer! Feilene blir borte! Det er som du ikke har gjort dem!

Og det er vel fint!

Mvh
Red

27670cookie-checkBarn og gale ting