Spørsmål og Svar

Allah og skapelsen

Spørsmål:

Hei!

Jeg er en gutt på 16 år. Jeg ville stille dere spørsmål angående skapelsen av universet. Det jeg lurte på er at det står i koranen at alt ble skapt i 7 dager. Så spørsmålet mitt er hvorfor skapte Allah hele universet i 7 dager, når han kunne gjøre det i ett blunk. Da mener jeg i 1 eller 2 sekunder eller mindre. Er det sånn at det ligger noe bak det eller er det sånn at det er grense for hans styrke? Hvorfor brukte han så mange dager på lage hele universet og alt? Han kunne jo lage alt så fort som han ville.

Jeg har også et annet spørsmål. Den er angående Allah generelt. Jeg lurte på hvorfor er det sånn at vi er skapt? Hvorfor skal vi tilbe Allah når han ikke trenger det. Jeg vet vi tilber han fordi vi trenger det for å dra til paradiset. Men hvorfor vil han at vi skal tilbe ham? Han trenger jo ingenting. Vi er jo ingenting i forhold til ham. For eks. i dommedagen så vil han være sint. Men hvorfor skal han være sint, vi er jo ingenting i forhold til ham. Han vil være sint på de ikke troende, altså de som har gjort gale ting i verden. Også hvorfor skal han vise følelser om noe han ikke trenger? Hvorfor skal han være sint den dagen? Så det jeg lurer på er at han har skapt alt og at vi skal en dag stå foran ham. Er det sånn at det er en lek for ham? Fordi han gjør noe som han ikke trenger. Han trenger ingenting av det. Da mener jeg vi mennesker, dommedag, paradis og alt. Jeg prøver ikke å være frekk eller noe. Jeg er muslim selv.


Svar:

Hei

Takk for dine spørsmål.

Det står i Koranen at Allah skapte verden på “6 dager”. Men dette betyr ikke “dager” slik vi regner det. Egentlig betyr det dette, at Allah skapte verden i “stadier”. Og det er jo hva vitenskapen sier.

Hvorfor ble mennesket skapt? Det er et godt spørsmål. Det står i Koranen at Allah skapte mennesket som en “stedfortreder” på jorden. Vi ble gitt ansvar for å passe på skaperverket. Vi skulle være Allahs “khalif”. Allah ga oss lover for hvordan vi skal leve; ikke for å tekkes Allah, men for å få det best selv! Allahs lover er veiledning for et godt liv.

Så kan vi følge lovene, eller la det være. Og det vil slå tilbake på oss selv. Slik er det med de objektive reglene i livet. Lener du deg for langt ut av vinduet, tilsier de fysiske lovene at du faller ned. Og lever du uklokt og bryter moralske lover, så vil det også slå tilbake på deg. (Lyver du mye, så blir du til slutt en løgner. Og har du for vane å stjele, så blir du til slutt en tyv.)

Hva slagsmenneske vil du være? Du har frihet til å velge selv. Og Allah skal spørre deg på dommens dag om hvilke valg du gjorde.

Mennesket ble skapt for å erkjenne Allah, eller skal vi si: for å “dyrke” Allah. Og for å følge Allahs lover. Følger vi dem eller ikke? Allah trenger ikke våre handlinger, men menneskene trenger å erkjenne Allah. Ved dette blir vi testet. Og Allah er ikke “sint”, Han observerer bare det som skjer i forhold til de lover som er skapt. Og så skal vi stilles til ansvar for det. Om du lener deg for langt ut av vinduet, og utfordrer de fysiske lover – og så detter ned; er det ditt eller Allahs ansvar? Det er bare slik det er.

Mer om spørsmålet ditt om hvorfor mennesket ble skapt. Jeg leste et pent dikt om det, og det står her under. Kjernen i det er dette: At vi må erkjenne; akseptere og bøye oss for Allah.

Hilsen red.

Dikt (om hvorfor Gud skapte mennesket):
Jeg var en skjult skatt
Og ville bli erkjent.

Hilsen
Red.

28770cookie-checkAllah og skapelsen