Spørsmål og Svar

Greit med onanering?

Spørsmål:

Assalamu Alaykum, bror!

Jeg er personen som stilte deg spørsmål om å gifte seg, 16 eller snart 17 år gammel, under overskriften ” Jeg ønsker å gifte meg. Takk for et fint svar, bror. Men det er noe jeg ikke har fortalt deg. Hvis jeg for eksempel skal tillate meg å onanere, så fører det vel til at jeg vil ta det neste steget også, og sånn sett er det vel ikke bra? Og jeg får et slags tvangstanke når jeg skal onanere, det er flaut å skrive det, men du tenker jo vanligvis på noen når du gjør det. Og da får jeg veldig dårlig samvittighet. Så jeg prøver på en måte å gjøre en siste onanering, for så skal jeg det ikke mere, og uten å tenke på noen. Men jeg klarer ikke holde meg mere enn 3-4 uker, og får dårlig samvittighet igjen.

Det er forskjellige meninger om onani er tillatt eller ikke, eller hva? Men om det ikke er tillatt, hvordan skal jeg da kunne holde meg til jeg gifter meg, la oss si som 23 åring, og jeg nå fortsatt bare er snart 17, det vil si seks år uten onani? Det er jo veldig vanskelig. Og er ikke du lege? Syns du ikke at kan være vanskelig, og spesielt i den alderen jeg er i? Håper jeg ikke får synd fra Allah. Men er det forbudt å onanere i Islam, så skal jeg holde meg unna det, selv om jeg må vente 20 år før jeg gifter meg. Håper på raskt svar, bror.

Wassalam


Svar:

Assalamu Alaykum, bror!

Og takk for din mail.

For å begynne med dette: Jo, jeg er lege. Og da vet jeg blant annet følgende: Mange organer i kroppen lager sine forskjellige kroppsvæsker. De kroppsvæskene må tømmes ut. Testiklene lages sæd, og sæden må tømmes ut. Det er en nødvendig prosess i kroppen.

Sæden tømmes ut ved samleie eller onanering. Man kan få drømmer som gir sædtømming. Dette er naturlig og funksjonelt. Medisinsk sett er ikke dette verre enn å ? ja, skal vi si spytte.

Og fortsatt, til det medisinske: Det er ikke noe skadelig ved det. Men her hersker det mange gale forestillinger. Det sies ? og helt hentet ut av luften, at om man onanerer skal det ha skadelige virkninger. Noen sier det skal bli vanskelig å få barn. Eller at man skal bli tidlig skallet. Eller at man skal få skader i hendene. Eller at man skal pådra seg skjørbuk. Eller at man ? ja, jeg vet ikke hva. Alt dette er selvsagt tøv! Om man onanerer som resultat av en kroppslig drift, eller spenning, om man vil, så er det ikke noe skadelig ved det! Det dreier seg om en naturlig drift. Dette sier jeg som lege.

Visst kan man fantasere når man onanerer. Det er også naturlig. Men man bør vel kanskje kontrollere de fantasiene som man har, og unngå bisarre tanker. Og at man skulle ta «neste steg» fordi om man onanerer, er jo slett ikke riktig, tvert om: ved dette roer man sin seksuelle drift.

Det slår meg en vurdering til, med utgangspunkt i islamsk tenkning, en veiledning som sier: Om du har en dårlig tanke (dersom tanken i vårt tilfelle er dårlig), så teller det lite for Gud. Først når du gjør en dårlig tanke, blir den notert, og da teller den som én dårlig handling. Men tenker du en god handling, så kan den noteres som en (virkelig) god handling! Og gjør du en god handling, så kan den telle for ti! For å si det slik: Gud er så visst barmhjertig og allmektig!

Hva sier islamske lærde om onanering (masturbering)? Svaret vil variere. Her skal jeg gi deg et svar som jeg tror kan hjelpe oss.

Svaret er hentet fra et hefte som heter: Fatwas of European Council for Fatwa and Research, og er skrevet av en gruppe islamske lærde i Europa. Jeg siterer fra Fatwa (41).

Spørsmål:
Hva sier islamsk lovgivning (Sharia) om masturbering som en handling for å hindre a man ender opp i ulovlig seksuell handling med en annen person (fornication/Zina)?

Svar:
(?) Muslimske lærde har forskjellig oppfatning om hvordan man skal vurdere masturbering. Noen har sagt at det er helt forbudt (haram), andre at det er ikke ønskelig (makruh) ? men fullstendig uten synd på personen, mens andre har sagt at det er halal når man er redd at man ellers vil kunne ende opp med «fornication». Ja, noen sier det er påbudt om man føler at det hindrer en fra å begå zina, i samsvar med prinsippet om å hindre en større skade med en mindre. (?)

Vår oppfatning er at den personen som gjør dette (masturberer), ikke begår en synd, fordi juridiske betraktninger ikke klart kan slå fast at dette (masturbering) er haram.

Noen har vist til et vers i Koranen fra Suarat Al-Mu´minun, 5-7. (?) Men dette verset gir ingen klar beskjed om at masturbering skal være haram, og alle hadith som er knyttet til dette tema, er ikke-autentiske, og desto mer fordi flere islamske lærde har slått fast at det er tillatt, slike som Ibn Abbas, Al-Hassan Al-Basri, Ahmad ibn Hanbal, Ibn Hazm og andre.

Derfor, min bror: Du skal ikke bekymre deg, slik du gjør! Det er uten grunn.

Da er vi kanskje ferdig med dette tema? (I hvert fall for en stund ?)

Wassalam
Red.

24710cookie-checkGreit med onanering?