Kort Nytt

Feilet «hjelp» til Somalia

Heikki Holmås

Aftenposten skriver søndag 5. februar at Norge har brukt en halv milliard kroner(!) på bedre styresett i Somalia, men har feilet på alle punkter. Hvem skal stilles til ansvar? Daværende utviklingsminister Heikki Holmås var viktig pådriver. Og hva var rollen Norad?

Artikkelen viser til det er en illusjon å tro man skal kunne bygge et demokratisk samfunn uten grunnleggende tjenester som fred, sikkerhet, skoler og helsevesen. De somaliske myndigheter, med millionbeløp fra Norge, har ikke klart å gjøre dette. Korrupsjon har tatt det meste.

Urtehagen er en mindre organisasjon som driver et barnehjem – for femti foreldreløse barn – nord i Somalia/Somaliland. Hjemmet er bygget med innsamlete midler. Barna levde nærmest i gata. Ingen av dem gikk på skole. De hadde dårlige klær. Oftest var de sultne. God omsorg var det lite av. Urtehagen hjelper med det meste på barnehjemmet. Hver dag kommer folk og spør om plass for flere barn.

Urtehagen har bygget et dagsenter for funksjonshemmete barn. Og planlegger en yrkesskole. Alt skjer med begrensete midler, som det virkelig er vanskelig å samle inn.

En halv milliard kroner! Utrolig. Fra Norge til et korrupt styre! Som ikke kan gi noe av det som Urtehagen og andre klarer å gjøre! Jeg snakket med daværende minister Heikki Holmås om hjelp til Urtehagen, men hørte ikke mere fra ham. To søknader til Norad er blitt avslått.

Tilbake står tallene fra Aftenposten: Store summer til mislykte prosjekter! Blir det til lærdom for noen? Eller bare unnskyldende og «forklarende» ord? Fra samfunnets tunge byråkrater.

Fattige barn til barnehjemmet.
Fattige barn til barnehjemmet.
feilet-hjelp-til-somalia-2
Urtehagen passer på dem.
Urtehagen passer på dem.
Urtehagen passer på dem.

 

 

 

 

 

82970cookie-checkFeilet «hjelp» til Somalia