Iran

Galninger til krig mot Iran?

Det er flere enn Mohamed ElBaradei, Nobels fredsprisvinner og leder for Det internasjonale atomenergibyrået, som frykter at galninger skal gå til krig mot Iran! Selv uttrykte ElBaradei sin bekymringen tidligere i høst. De galninger han refererte til, er kjernen av ny-konservative rådgivere og ledere i den amerikanske administrasjonen. Fremst blant dem er USA visepresident, Dick Cheney.


Før den amerikanske invasjonen i Irak, uttalte ElBaradei at det ikke fantes bevis for at Saddam Hussein var i ferd med å lage atomvåpen. Mye kunne vært annerledes, om verden hadde lyttet til ham. Irak-krigen kunne kanskje vært unngått. ElBaradei sier det samme om Iran nå; det finnes ikke bevis for at landet vil produsere slike våpen! Men ElBaradai, og Det internasjonale atomenergibyrået, ønsker større innsikt i hva det iranske atomprogrammet egentlig betyr.

Han har inngått en avtale med Iran, om at landet skal svare på spørsmål om sin kjernefysiske fortid, som i stor grad har vært hemmeligholdt.

Nå har han lagt fram sin rapport, som sier at Iran har vist vilje til å svare på spørsmål, og har gitt informasjoner, slik de er blitt forespurt. Selv om det fortsatt er mye som gjenstår.

Spørsmålet er om dette er nok, for at hovedvekten i forhold til Iran skal legges på dialog og diplomati, slik ElBaradei synes å mene. Kina og Russland heller mot det synet. Eller om nye sanksjoner må til, slik USA, Frankrike og England ønsker. De vil gjøre Iran mykere med tvang.

Og så er det de ”galninger” som planlegger krig mot Iran! Natanz er det første som blir bombet. Jeg husker Natanz som en søvnig by, da jeg passerte gjennom den, på hovedveien mellom Persiabukta og Teheran. Andre steder for kjernefysisk produksjon vil bli bombet, foruten militære anlegg, kanskje over hele Iran. Med all sannsynlighet vil Iran svare, og et nytt inferno vil bli utløst i regionen. Måtte verden tenke seg om! Og ”galninger” bli holdt stangen!

Skjønt det kan være del av forberedelser til krig mot Iran, når USA nå samler sammen et betydelig antall såkalt moderate Midtøsten-stater til “fredssamtaler” i Annapolis. Under overflaten kan det tenkes krig; og alliansebygging mot Iran.

18080cookie-checkGalninger til krig mot Iran?