Spørsmål og Svar

Giftemål og kaster i islam

Spørsmål:

Hei!

Det er noe jeg lurer på angående giftemål i Islam.

Det er mye forskjellsbehandling i vår kultur når det gjelder zaat (forskjellige kaster). Spørsmålet mitt er slik. Jeg som en jente tilhører en zaat som kalles for syed! Og ut i fra det jeg har hørt fra eldre, står det i Koranen at jeg som syed jente bare skal giftes bort i samme kaste! Er det sant?

Hvis jeg har funnet meg en riktig person som jeg vil gifte meg med, men om han er Jatt, kan jeg gifte meg med han da?

Og hvis det er lov i Islam, har da foreldrene rett til å tvinge sitt barn til å ikke gjøre det?

Bare fordi det er noe som heter ære og respekt, som de har i samfunnet! Er det da riktig å ikke bry seg om sitt eget barns glede, bare fordi vi er redd for hva FOLK kommer til å tenke?

Er det dette Islam sier? At jeg ikke kan gå etter det hjertet mitt sier, bare fordi respekten betyr mer enn alt? At jeg skal jeg blir tvunget til å gifte meg med en jeg ikke vil, men bare fordi han tilhører samme kaste?

Jeg vet ikke om dere svarer på slike spørsmål engang, men jeg tenke å spørre siden denne siden er om Islam, så håper jeg at det finnes noen løsning på det problemet jeg har!


Svar:

Hei!

Takk for dine spørsmål.

Det er klart at vi svarer på slike spørsmål, som er veldig viktige spørsmål! De er viktige fordi de angår det livet vi skal leve, hvordan vår fremtid skal være. Og så er de viktige fordi de hjelper oss til å forstå islam og hva islam – og Koranen – lærer.

Så til spørsmålene dine: Du har selvfølgelig rett! Du har rett i alle dine betenkninger og innsigelser – det du hører andre si, er ikke riktig! Du bestemmer selv hvem du gifter deg med, det har Profet Muhammed sagt. Det fremgår også i Koranen. Ingen kan tvinge deg i det! Og det å skulle gifte seg innen sin egen kaste, er bare et historisk påfunn, gjort av mennesker – det har ingen ting med islam å gjøre! Så er det lagt «ære» – sier noen – i å gifte seg innen sin kaste. La meg si hva jeg tenker om det: Det er bare tøv.

Løft ditt sinn, se deg om, du skal gjøre dine valg i livet. Gjerne med råd og velvilje fra andre, det er det viktig å ta med seg. Men det må være fornuftige råd, til ditt eget beste! Der du og ditt liv skal være i fokus. Og ikke tøvete tanker om kaster – klaner eller annet! Hjertet ditt er viktig, lytt til det! Hjernen og tanker er også viktig; det vi kaller fornuft! Ta med både hjerte og fornuften – Koranen sier du skal gjøre det! Og lykke til videre i livet!

Vennlig hilsen
Red

89310cookie-checkGiftemål og kaster i islam